En person rød anorakk med en søkestang Kameratredning i skred – Foto: Birdy – Birgitte Heneide

Snøskred: Kameratredning

HUSK: Sett alltid fra dere utstyret på utsiden av skredet og opptre varsomt. Ikke etterlat spor som kan forvirre lavinehundene som skal søke i skredet senere.

LES MER: Slik redder du deg selv ut av et snøskred

En må ta kontroll

Som ved alle andre ulykker er det viktig at en person tar ledelsen og kontroll over situasjonen. Er dere mange til å søke kan lederen selv kontakte 112, hvis det er mulig uten å forlate skredområdet. Lederen må oppholde seg på et sted med god utsikt over skredet. Alle funn i skredet rapporteres høyt og tydelig til lederen.

Søk og redning i skred skal følge denne prosedyren

  1. Skaff dere overblikk over skredet. Hvor mange er tatt av skredet? Hvor ble de tatt og hvor kan de ligge? Er det trygt å gå inn i skredet?
  2. Ring 112.  Har dere ikke mobildekning, må dere søke minst en halv time før dere forlater skredet for å hente hjelp. Er dere mange til stede, kan en eller to personer gå etter hjelp, mens resten søker.
  3. Prioriter hvor dere skal søke. Hvor er det mest sannsynlig at de skredtatte ligger? Vurder ut fra hvor skredet ble utløst, hvor de skredtatte ble tatt, og hvor skredet slutter.
  4. Gjør et hurtigsøk. Gå raskt over hele skredet for å skaffe dere oversikt. Sett skredsenderne på mottak, rop og hør etter lyder, og se etter synlige gjenstander.
  5. Søk med skredsender. Med skredsenderne på mottak går dere gjennom hele skredet med 30 meters avstand mellom personene. Gjenta flere ganger hvis dere er sikre på at den skredtatte hadde skredsender. Kan gjerne gjøres samtidig med hurtigsøket. Skredsøker utstyr får du selvsagt hos Speider-sport
  6. Grundig overflatesøk. Gå manngard over hele skredet. Se etter gjenstander i overflaten. Vær rask, men metodisk og nøye. Gjenta flere ganger, gå både oppover og nedover i skredet.
  7. Søk med søkestenger Lag en søkelinje med opptil seks personer. Stå fingertupp til fingertupp når dere strekker ut armene. Gjennomfør søket ved at alle først gjør et søk rett fram og stikker loddrett ned omtrent 2 meter. Ta søkestanga opp og gjør det samme først 60 centimeter til venstre og så 60 centimeter til høyre. Gå fram 75 centimeter før dere gjør et nytt søk.
  8. Funn og utgraving. Ved funn med søkestang skal stanga stå igjen mens dere graver. Grav inn fra nedsiden og på skrå mot tuppen av stanga. Organiser utgravingen i V-form med en som graver ved søkestanga, og flere bak som flytter vekk snømassene. Se etter luftlommer.

LES MER: Dette må du gjøre ved nedkjøling

Huskeliste for skredsendere

En skredsender skal bæres innenfor klærne, ikke i lommer eller i ryggsekken. Enheten skal stå på send fra turens start til slutt. Går det et skred, setter alle sine enheter på mottak. Gjør først et grovt søk i skredet. Ved funn av skredtatte personer benyttes skredsenderen til å bestemme omtrentlig posisjon og dybde. Bruk deretter en søkestang til å foreta en helt nøyaktig lokalisering.

Sjekk Speider-sports utvalg av skredsøker-utstyr

Er du alene om å søke?

Det kan hende at du er den eneste til å søke etter skredtatte. I en slik situasjon er det viktig å tenke klart og først redde dem som eventuelt bare er delvis begravet. Deretter kan du forsøke å gjennomføre søk der du tror det er størst sannsynlighet for at noen kan være begravet.

Bruk av søkestang

Når du søker med søkestanga kan det ofte være vanskelig å vite om du treffer en person, en busk eller tint bakke. Hvor hardt du skal stikke, bør du prøve deg fram til.

HUSK: Når du treffer en person, vil det være litt mykt og gi noe motstand.

Det beste er likevel å ha trent på søk i skred på forhånd.

Nyhetsbrev