Slik syr du underdyne til hengekøye

Se hvordan Ronja og Iver forvandler en utbrukt sovepose til en supersmart underdyne til hengekøye. På kun en halvtime!

Når nettene blir kalde kan det bli kjølig på rumpa når du sover ute i hengekøya. Du kan selvfølgelig bruke oppblåsbare underlag, pledd og til og med et reinsdyrskinn for å få opp varmen. Eller du kan bruke en underdyne.

Selv om du har en brukbar sovepose, så får du ingen isolasjon fra bakken når du sover i hengekøyen. Så når du legger deg i soveposen, ligger du fibrene flate med kroppsvekten din. Da klarer ikke fibrene å holde på varmluft på undersiden, og du kan begynne å fryse på rumpa. På oversiden derimot kan det være kokvarmt.

Underdyne – eller underquilt – er en isolerende dyne som du fester på undersiden av hengekøya med strikk. Du kan justere varmen ved å slakke eller stramme strikkene. Henger dynen tett inntil hengekøyen blir det varmt og godt. Har du litt avstand i mellom blir det litt kjøligere.

Dynen under hengekøyen er også et praktisk sted å slenge fra seg dagens avis, munnspillet eller tegnesakene på slutten av kvelden. Eller et klesskift til dagen derpå.

Lag din egen:

1) Ta symaskinlappen.

Lån en symaskin og tre den med litt kraftig tråd.

2) Finn en gammel og utbrukt sovepose.

Om du skal mye på tur er det lurt om ikke pakkvolumet og vekten er alt for voldsom. Du kan også finne rimelige soveposer på Fretex eller på loftet til besteforeldre.

Her er den gamle Ajungilak Igloo-posen til Øyvind Grim. Den er godt brukt og har ganske stort pakkvolum, men fungerer fint til omsøm. Foto: Iver Gjendem / Speider-sport

3) Slakk alle snorer og åpne glidelåsen helt ned

Vurder om du også må klippe i fotenden for å rette ut posen. Målet er å få et ganske flatt flak ut av soveposen. Om du klipper må du også huske å sy igjen «såret» så ikke fyllet i soveposen rømmer.

4) Sy små hemper rundt kanten i fotenden og rundt åpningen

Finn en bunt med rundstrikk og noe kantbånd, eller noe eller annet som kan brukes som hemper til å tre rundstrikken gjennom. Det kan være lurt å sjekke at rundstrikken fortsatt er spenstig og fin. Gammel strikk kan blir ganske slapp og lite elastisk. Du kommer langt med om lag 3–5 meter med rundstrikk.

Muuulig funksjon ble prioritert foran fine detaljer her altså, men du skjønner nok poenget. Improviser! Foto: Iver Gjendem / Speider-sport

5) Tre rundstrikken i hempene

Knyt en løkke i hver ende av strikken, og fest en liten utstyrskarabiner (eller noe annet lurt) gjennom løkkene i endene.

Sømsjef Ronja viser stolt frem samarbeidsprosjektet. Ronja hadde ansvar for å spørre om absolutt alt, klippe både her og der og bestemme det aller meste. Foto: Iver Gjendem / Speider-sport

6) Dra på tur

Testet og funnet svært i orden! Foto: Iver Gjendem / Speider-sport

Ny vs gammel

En gammel sovepose (th.) er ofte både tyngre og mer omfangsrik enn en ferdigsydd underdyne (tv.) fra fabrikken. Men det er jo ikke så rart, siden den gamle både er stappfull av sjel og gammel moro!

Ta Gjenbruk-merket!

Motivasjonsmerke Gjenbruk er et merke som kan bæres av alle som har reparert utstyr, sydd om klær eller gjenbrukt noe i stedet for å kaste det. For eksempel kan du jo nå lage din egen underdyne!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Vi byr på gode tilbud og spennende nyheter.

Nei takk