Slik velger du liggeunderlag

  Nesten like viktig som en god sovepose, fordi det isolerer og gir deg en «myk» seng.

  De enkleste liggeunderlagene er laget av skum, men oppblåsbare underlag er også mye brukt. I tillegg kommer naturens egne underlag, som reinskinn og granbar. Er det vått og kaldt kan det være smart å kombinere underlagene. For eksempel et skumunderlag nederst og et oppblåsbart øverst.

  Skumunderlag er en veldig god start for speidere. Det funker helt fint selv om det kommer noen gnister fra bålet. Det tåler også skarpe kvister og stein på bakken.

  Oppblåsbare underlag er fine til mye, men ikke så fine når speideren mister kniven ut av slira og det blir hull. Da blir nettene lange, fordi underlaget blir helt flatt og kulda setter inn.

  Tips: En høyere R-verdi betyr bedre isolasjonsevne. For vinterbruk anbefaler vi en R-verdi fra 5 og oppover. For vår-, sommer- og høstbruk er det greit med en R-verdi rundt 3.

  Skumunderlag

  • Fordeler: Skumunderlag er rimelig og robust. Rulles enkelt sammen og tåler hard bruk og gnister fra bål.
  • Ulemper: Strikkene har det med å forsvinne og underlaget isolerer ikke all verden. Tar mye plass.

  Men husk at tykkelsen bør variere etter årstid. Et godt skumunderlag til vinterbruk bør være 12 millimeter eller tykkere. Til sommerbruk er 10 millimeter ofte nok.

  Ikke mist reimene! Liggeunderlaget skal rulles sammen og festes på sekken med strikker eller reimer. De har lett for å forsvinne når du tar dem av og ruller ut underlaget. Gjør det til en god vane å legge strikkene eller reimene på et fast sted.

  Oppblåsbare underlag

  • Fordeler: Varme, myke og gode å ligge på.
  • Ulemper: Ulempen med oppblåsbare liggeunderlag er åpenbart at du kan få hull i dem. I tillegg kan de være litt dyre og litt masete å blåse opp.

  Vær snill med underlaget! Rydd bakken for skarpe kanter før du ruller det ut. Underlaget liker seg best tørt og tåler ikke gnister fra bål.

  Men ikke bruk luftmadrass. Den kan virke fristende å ligge på, men pass på: Luftmadrassen vil oppleves iskald når det er kaldt ute, fordi kroppen ikke klarer å varme opp all luften. Derfor vil du ha et liggeunderlag med isolasjon som holder på varmen.

  Det finnes tre hovedtyper med isolasjon: Dun, fiber og skum. De har litt ulike egenskaper, og veldig ulik pris. Dun er varmest, tar minst plass og koster mest. Fiber ligner veldig på dun, bare rimeligere og ikke fult så varm. Skum er rimelig, tar mer plass i sekken og later som om den er selvoppblåsende.

  Pumpeposer som du fyller med luft, er den mest effektive måten å blåse opp liggeunderlag på. Integrerte pumper eller bruk av lungene (fare for svimmelhet) fungerer også fint. Liggeunderlag som er fylt med dun må pumpes opp med pumpepose eller integrert pumpe, ellers vil fuktighet fra pusten kunne mugne og skade liggeunderlaget over tid.

  Vi anbefaler stoltrekk til dyre liggeunderlag. Både fordi den har et heldekkende trekk som beskytter godt, men også fordi du enkelt gjør den om til en komfortabel leirbålstol. En svært komfortabel investering som gjør de andre misunnelige.

  Reinsdyrskinn

  Reinskinn

  • Fordeler: Reinskinn er det varmeste ligge-underlaget. Det er også mykt å sove på, særlig i kombinasjon med et skumunderlag.
  • Ulemper: Det er tungt å bære på, og det kan være vanskelig å få tak i skinn av god kvalitet. Du må dessuten unngå at det blir vått, siden reinskinn kan bli ødelagt hvis det er fuktig over lengre tid.

  Granbar

  • Fordeler: Gratis og lett tilgjengelig. Lett å kombinere med andre underlag: Hvis du bruker skumunderlag eller reinskinn, kan du gjøre det enda mer behagelig ved å først lage en liten seng av granbar. Brekk av 60 til 80 cm lange kvister nederst på grantrærne og legg dem tett i tett med «spennet» oppover.
  • Ulemper: Pass på at du ikke lager stygge sår i skogen når du høster granbar.

  Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

  Vi byr på gode tilbud og spennende nyheter.

  Nei takk