0
Turtips OpptenningUtstyr

Pluss og minus med bålbrennere

En bålbrenner gir deg et komplett turkjøkken med ekstremt effektiv forbrenning. Og mer miljøvennlig enn dette blir det jo ikke: I stedet for gass eller annet drivstoff fyrer du med biomasse som småkvist og kongler.

Foto: Solo Stove

Det gjør dem til et populært alternativ til de tradisjonelle gassbrennerne og bensin- og multifuel-brennerne.

TIPS: Du får bålbrennere i ulike størrelser, og noen modeller lar deg også lade mobiltelefonen eller lommelykten din!

Fordeler med bålbrennere:

  • Du slipper å drasse med deg drivstoff som gass eller rødsprit.
  • Miljøvennlig: Du fyrer med naturens drivstoff, som kongler, små tørre kvister, røtter eller lyng.
  • Du slipper å bære på tomme gass/rødsprit-flasker på hjemturen.
  • Svært effektiv, gir mye varme med lite brensel. (Koker 1 liter vann fra tre til seks minutter, avhengig av modell).
  • Blir raskt kald igjen.

Ulemper med bålbrennere:

  • Soter mye, kan ikke brukes i telt.
  • Fungerer ikke så godt i regnvær.
  • Ikke så lett å finne biomasse om vinteren eller når det er ordentlig vått.
  • Krever aktiv oppfølging: For mye brensel gir høye flammer og sot, fyrer du for lite dør flammene og du må starte på nytt.
20.10.2020