En bålbrenner gir deg et komplett turkjøkken med ekstremt effektiv forbrenning. Og mer miljøvennlig enn dette blir det jo ikke: I stedet for gass eller annet drivstoff fyrer du med biomasse som småkvist og kongler.
Foto: Solo Stove
Det gjør dem til et populært alternativ til de tradisjonelle gassbrennerne og bensin- og multifuel-brennerne.
TIPS: Du får bålbrennere i ulike størrelser, og noen modeller lar deg også lade mobiltelefonen eller lommelykten din!
Fordeler med bålbrennere:
- Du slipper å drasse med deg drivstoff som gass eller rødsprit.
- Miljøvennlig: Du fyrer med naturens drivstoff, som kongler, små tørre kvister, røtter eller lyng.
- Du slipper å bære på tomme gass/rødsprit-flasker på hjemturen.
- Svært effektiv, gir mye varme med lite brensel. (Koker 1 liter vann fra tre til seks minutter, avhengig av modell).
- Blir raskt kald igjen.
Ulemper med bålbrennere:
- Soter mye, kan ikke brukes i telt.
- Fungerer ikke så godt i regnvær.
- Ikke så lett å finne biomasse om vinteren eller når det er ordentlig vått.
- Krever aktiv oppfølging: For mye brensel gir høye flammer og sot, fyrer du for lite dør flammene og du må starte på nytt.