Knivstropp Skarp Knivstropp Knivstropp Skarp Knivstropp Knivstropp Skarp Knivstropp Knivstropp Skarp Knivstropp Knivstropp Skarp Knivstropp

Skarp Knivstropp

Knivstropp

Varenr.: 209965
Skarp Knivstropp er to lærplater med to sider som brukes til å fjerne graden etter sliping av kniv og øks. Leveres komplett med fire biter av slipevoks i en liten tøypose og en liten bruksanvisning. Fin gave til den som har alt – bortsett fra skarpe kniver.
819,-
-+
7 på lager.

Visste du at:

  • Vi har rask levering, gratis frakt over kr 1000 og like gode priser til alle?
  • Siden Norges speiderforbund eier Speider-sport, går alt overskuddet til mer speiding i Norge?

Skarp Knivstropp:
Vekt: Ca. 540 gram
Mål: 240 x 50 x 23 mm
Voks: Aluminiumoksid-basert

Beskrivelse

Skarp Knivstropp leveres komplett med stroppevoks.

Se filmen.

Slik stropper du

For å få best mulig effekt ut av en stropp må den settes inn med et polerende middel som slipevoks som er beregnet for stål. Akkurat som med steinbryner finnes disse i ulike grovheter. De er ofte fargekodet, og det er generelt hvit, grønn og blå slipevoks som blir brukt. Hvit eller grønn voks vil vanligvis være det mest effektive for å få et speilblankt sluttresultat. Vær imidlertid oppmerksom på at de kan variere ganske mye fra produsent til produsent, og at to slipevokser med samme farge ikke nødvendigvis er like effektive.

Her er fargene og rekkefølgen på stroppingen som vi bruker:
  1. Sort er grov
  2. Grønn er medium
  3. Hvit er fin
  4. Rød (tidligere blå) er ekstra fin

Gni slipevoksen godt inn i læret og begynn å stroppe. Her skal kniveggen dras fra stroppen, og ikke mot slik som med steinbryner, slik at du ikke skjærer rett gjennom læret. Dra kniveggen langs stroppen med moderat press, og pass på at du ikke vinkler bladet høyere enn den vinkelen du satte med brynene, men gjerne litt lavere i stedet.

Når du har jobbet en liten stund på en side av kniveggen, vil du møte eggen på den andre siden. Når dette skjer dannes det en råegg, eller grad (burr på engelsk), som kort fortalt er den helt ytterste delen av stålet som bøyer seg over til motsatt side av den man sliper på. På lærbryner er det bare de groveste typene slipevoks som vil slipe frem en slik grad. Graden er ofte nesten ikke synlig for det blotte øyet, men man som regel kan kjenne den hvis man drar en negl eller en flis langs den siden av kniveggen man ikke sliper på. Når det går en grad langs hele kniveggen er det på tide å bytte side.

Gjenta prosessen du allerede har gjort på den andre siden, og vær nøye på å bruke omtrent like mange drag. Fortsett til du har flyttet hele graden tilbake til den andre siden av eggen. Sjekk eggen grundig før du bytter grovhet. Hvis det er arbeid som gjenstår på det grove stadiet, vil dette ta unødvendig lang tid å rette opp senere.

Når graden er fjernet med grønn side, kan du begynne poleringen. Begynn med 5–10 drag på en side før du bytter, og jobb deg nedover til ett drag på hver side. Det skal på dette tidspunktet ikke være mulig å kjenne noen rester av råeggen du slipte fram tidligere.

Slipevoksen burde kunne ligge på minst et år avgangen. I praksis bruker du 1/4 av slipevoksen første gang. Det kan være lurt å legge på voksen i litt godt og varmt klima for å få voksen til å feste seg. Om voksen legger seg og blir glatt og hard, kan du enkelt skrape den opp igjen med kniven.

LES MER: Stropp er topp
7527