0
Turtips Førstehjelp

Slik behandler du forstuing og brudd

Førstehjelpsutstyr skal alltid være med på tur. I verste fall vil det hjelpe dere å gi den nødvendige første livreddende førstehjelpen. I beste fall vil dere klare å fikse «småskader» slik at turen kan fortsette.

Illustrasjon: Iver Gjendem/Speiderboka

For selv om forstuing av håndledd og ankel kan gjøre veldig vondt, kan turen stort sett fortsette om skaden behandles raskt og riktig. Er det derimot et brudd må imidlertid lege oppsøkes eller tilkalles.

Slik behandler du forstuing

  • Surr bandasje, tape eller støttestrømpe rundt det skadde stedet.
  • La bandasjen dekke godt både ovenfor og nedenfor det vonde leddet.
  • Fest bandasjen stramt med sportstape.

TIPS: Kjøl ned skaden. En forstuet ankel og håndledd kan godt kjøles ned før det tapes og bandasjeres. Legg på is eller hold bruddstedet under kaldt vann i inntil 15 minutter. NB: Pakk inn isen litt slik at den ikke kommer rett på huden!

Brudd eller forstuing?

Det er ikke alltid lett å skille en kraftig forstuing fra et brudd, men hvis hånda eller beinet ikke fungerer, har fått en unormal vinkel eller det gjør veldig vondt, kan det være et brudd.

Er du i tvil bør du ringe 113 for medisinsk assistanse.

Slik behandler du brudd

  • Det er viktig at bruddet holdes mest mulig i ro.
  • Er armen brukket, kan det hjelpe å lage en fatle av et trekanttørkle/speiderskjerf før dere forsøker å komme til lege.
  • Er beinet brukket, trenger dere mest sannsynlig hjelp av ambulanse, ring i så fall 113. Spjelking og transport på båre kan gjøre mer skade. Legg heller den skadde på et liggeunderlag og støtt opp rundt det brukne beinet med sammenrullede klær og håndklær.
  • Det er viktig at den skadde ikke blir nedkjølt mens dere venter på hjelp.
20.10.2020