0
Turtips Kjekt å vite

Hvordan sy på speidermerker?

Først av alt: la speideren sy selv.

Tekst og illustrasjon: Iver Gjendem / Speider-sport

Speidere – som barn flest – lærer raskt. Men hjelp dem i gang. For sammen finner dere helt sikkert ut av hvordan en synål tres med sytråd og hvor merkene skal plasseres på speiderskjorta.

Speidermerker som er sydd fast med sytråd, kan enkelt sprettes av igjen når merkene skal skiftes eller skjorta skal arves. Da ødelegger dere ikke hele skjorta, slik dere fort kan gjøre med strykemerker eller merkelim.

Tråkling er å feste speidermerket med et par store systing som dere senere tar bort igjen.

Det er lurt å feste merket med en knappenål eller to før dere setter i gang. Dere kan også feste merkene med litt tråkletråd. Tråkling er at dere fester merket med et par store systing som dere senere tar bort igjen. Da slipper dere at merket flytter på seg, eller at det blir skrukkete stoff bak merket.

Vi anbefaler håndsøm. Det går ganske fort og greit og blir mer enn bra nok. Siden dere uansett ikke gidder å sy like tett og fint som på en symaskin, blir det også færre hull i skjortestoffet. Og da varer skjorta litt lenger. Det blir også mye lettere å ta merkene av igjen, fordi det naturlig nok er færre sting å sprette opp.

(Det er selvsagt tøffest å sprette opp med egen speiderkniv, men her kan det være vel så lurt å bruke en sprettekniv eller en minisaks.)

Rundt de fleste speidermerker er det en tett brodert kant, og det er denne kanten dere skal sy rundt.

Velg en farge på sytråden som ligner sånn passe på ytterkanten på merket som du skal feste. Men bruk det dere har. Rundt de fleste speidermerker er det en tett brodert kant, og det er denne kanten dere skal sy rundt. Forsøk å legge stingene samme vei som stingene på merket, da blir sytråden nesten ikke synlig. Dere kan velge om dere vil sy rundt hele, eller bare feste hjørnene.

Velge om dere vil sy rundt hele kanten, eller bare feste hjørnene.

Ikke spar på systemningen!

Spis alltid godt før dere skal sy, bruk godt lys og sett på god musikk. Når det skal sys trengs det fokus og godt humør.

Følg syvettreglene:

  1. Planlegg syingen og meld fra når du skal sy.
  2. Tilpass stinglengden etter evne og humør.
  3. Ta hensyn til skarpe gjenstander som nål, speiderkniv og saks.
  4. Vær forberedt på at det ikke alltid blir helt perfekt, spesielt på små merker.
  5. Finn frem nål, tråd, knappenål, sprettekniv og saks slik at du kan hjelpe deg selv og andre.
  6. Ta trygge sømvalg. Er du usikker kan du bruke knappenål eller tråkletråd.
  7. Bruk nål og tråd. Dropp fancy symaskin, lim og stryking.
  8. Vend i tide, det er ingen skam å sprette opp og begynne på nytt.
  9. Spar på kreftene og søk hjelp hos bestefar (eller -mor) om nødvendig.

Det finnes speidermerker med strykelim. Disse merkene har en litt glatt bakside. De festes ved at dere legger merket på stoffet, også strykes merke på med strykejern. Da smelter limen fast i stoffet. Men her må dere passe på at stoffet dere fester merket på, faktisk tåler varmen fra strykejernet. Vi anbefaler å ikke bruke strykemerker på speiderskjorta.

Merkelim er også fint –  leirbålskappa. Bruk lim kun på merker som aldri skal fjernes. Limen sitter godt og er derfor perfekt på tursekken eller på leirbålskappa.

07.01.2022