0
Turtips Personlig utstyr

Slik justerer du sekken

Gjør ferdig justering før du drar på tur.

Tekst og foto: Bergans

En riktig justert sekk er betydelig mer komfortabel å bære. Riktig tilpassing gjør ikke bare at du blir mindre sliten og kan bære lengre, det gjør også at du får mer energi til å nyte turen i seg selv. Gjør det derfor til en rutine at du tilpasser sekken før hver tur. På denne måten har du alltid en sekk som er tilpasset tyngden på sekken og klærne du har på.

Ingen sekker er like, men tursekker av en viss kvalitet har ofte disse justeringspunktene:

 • Hoftebelte
 • Skulderremmer
 • Brystrem
 • Toppstrammere

Slik tilpasser du sekken

Det første du gjør når du har tatt på sekken er å løsne alle remmene godt. Husk også toppstrammerne, de er det fort gjort å glemme.

TIPS: Løsne opp alle remmer hver gang du tar av deg sekken. Da er det enklere å ta sekken av og det vil være helt naturlig å tilpasse den når du tar den på igjen.

Vi starter nederst og beveger oss oppover én justering av gangen:

 1. Hoftebeltet:
  Feste hoftebeltet. Det bør sitte slik at polstringen går litt over toppen av hoftebenet ditt. Som hovedregel kan vi si at den øverste tredjedelen av beltet skal ligge over hoftebenet ditt.
 2. Skulderremmer
  Skulderremmene skal følge øvre del av ryggen omtrent fra midten av skulderbladene, før de skal bue fint over skuldrene. Det skal ikke være luft mellom skulderremmene og kroppen din.
  Om det er vanskelig å få skulderremmene til å følge skulderen din, har du kanskje glemt å løsne toppstrammerne. Eller at rygglengde på sekken din er feil innstilt.
 3. Brystrem
  Tommelfingerregelen her er at remmen ligger i linje mellom skulderleddene. Brystremmens jobb er å gi armene bevegelsesfrihet ved at skulderremmene trekkes litt mot hverandre og unna armhulene
 4. Toppstrammere
  Dra i toppstrammer-remmene. Da får du sekkens øvre del inn mot kroppen, tyngdepunkt flyttes fremover og det blir lettere å holde balansen.

Sånn, når har du en sekk som sitter perfekt. Også gjør du litt småjusteringer etter hvert som du går hvis du føler for det. God tur!

31.03.2021
0

Slik velger du liggeunderlag

Liggeunderlag er nesten like viktig som en god sovepose, fordi det isolerer og gir deg en «myk» seng.
0

Slik velger du sovepose

En god sovepose er noe av det smarteste du kan bruke penger på. Men hva skal du velge og hvordan skal du ta vare på den?
0

Slik velger du hengekøye

Sover du i trærne, får du utsikt, stjernehimmel og soloppgang.