0
Turtips Kjekt å vite

Må jeg kjøpe speiderskjorte?

Når barnet starter i speideren har de nok å tenke på. De skal lære seg saker og ting, finne ut av hvordan alt virker og hva de fleste heter.

Tekst og foto: Iver Gjendem/Speider-sport • Modell: Ingunn Voll/Rælingen speidergruppe

Så du kan fint vente litt med å skaffe speiderskjerf og skjorte.

Rundt jul er det vanlig å ha opptakelse.

Det er en overgangsseremoni hvor de nye speiderne ønskes velkommen i flokken eller troppen, som ekte småspeidere/speidere. Da avlegges speiderløftet hvor speideren lover etter beste evne å søke sitt livssyn, hjelpe andre og leve etter speiderloven.

Når speiderløftet er avlagt, får speiderne som regel skjerfmerket for enten bever, flokk eller tropp. Dette kan de gjerne sy på speiderskjerfet selv. Speiderskjerf må dere stort sett kjøpe selv, men noen speidergrupper deler også ut. Sjekk med speidergruppa hvordan de ordner det. I Norges speiderforbund har vi egentlig kun ett speiderskjerf. Vi selger også den vanlige skjerfknuten, men den kan dere også droppe. I stede kan dere knyte en vennskapsknute på skjerfet eller lage en skjerfknute helt selv av skinn eller tau.

Ferske speidere har ofte veldig lyst på speiderskjorte.

Men det er vanlig å vente litt med å bruke den til etter at du er tatt opp som speider første gang. Men det er ingen regel her altså, så har speideren lyst er det selvsagt lov. På speiderskjorta festes speidermerkene på bestemte plasser.

Dere må ikke kjøpe ny speiderskjorte.

Sjekk først med speidergruppa om du kan arve eller kjøpe noe brukt. Bruk gjerne bytte/gi bort/kjøp/salg-gruppa vår på Facebook for speidereffekter. Husk at skjorta til Norges speiderforbund er grå (ikke grønn).

Om økonomien er veldig stram kan du også sjekke med speidergruppa. De kan ha låneskjorter og utstyr på lur. I tillegg kan speidergruppa få hjelp fra fondet vårt til saker og ting som kan gjør alt litt lettere for deg.

Når speideren går videre fra flokken (småspeideren) til troppen (storspeideren), må de gjennom en ny opptakelse. Men de bruker selvsagt det samme speiderskjerfet og skjorta. Om de ikke har vokst ut av skjorta da (det kan skje).

21.10.2020