Jepp, det er egentlig kjempekoselig å sitte i flakkende lys fra bålet og sy på merker på leirbålskappa.
Tekst: Iver Gjendem med god hjelp fra Anne Margrete og Ragnhild Stenstadvold • Foto: Iver Gjendem / Speider-sport
Men det er ikke sååå koselig å sprette av alle merkene og sy dem på igjen, fordi det ble fullt og du manglet en god plan. Her er Merke-Simens beste råd til god planlegging.
Simen Haldaker Husby: 27 år og gruppeleder i Longship Group 41. Oslo Ullevål speidergruppe. Innehar kanskje norgesrekorden i leirbålskappe med over 556 speidermerker sydd på.
En leirbålskappe er god å varme seg under ved leirbålet, etter en lang dag i farta. Kappen kan brukes som pledd, pute eller sitteunderlag. Den er god som litt ekstra varme rundt soveposen eller i hengekøya når kulda setter inn. Du kan gjøre et kjapt klesskift under den eller løpe enda en tur på do i skogen. Det er også ganske fint å sitte inntil en med varm leirbålskappe.
Merkeråd:
- Sett i gang. Har du ikke så mange merker, er det viktigste å bare få dem på.
- Legg en plan. Helst før du setter i gang. Hold merker som naturlig hører sammen, samlet, slik som gamle fordypningsmerker, leirmerker og motivasjonsmerker.
- Forsøk å ta høyde for at det alltid kommer flere speidermerker.
- Sy for hånd og unngå merkelim. Da er det litt lettere å ta merkene av og flytte på dem senere. Du trenger ikke mange sting per merke. Bruk tynn synål og fingerbøl (google det).
- Ikke utsett syingen. Desto lenger du venter, jo flere merker får du og da kan jobben føles uoverkommelig. Ta med sysaker på leir og sy når du sitter rundt bålet.
Følger du disse rådene, får du en leirbålskappe som både ser litt imponerende ut fra start, men som også tar høyde for alle merkene du kommer til å få underveis.
Det er mange måter å gruppere merker på
Utenpå leirbålskappen er det vanlig å sy på gamle merker, motivasjonsmerker og andre gode speiderminner.
Du kan samle fordypningsmerker, leirsteder, aktivitetsmerker, landsleire og motivasjonsmerker. Mange grupperer kronologisk. Andre samler årlige arrangementer slik som JOTA/JOTI og Speideraksjonen. Andre igjen tenker langsiktig og grupperer merkene etter tiden i flokk, tropp, roverlag og som leder.
Les mer Hvordan sy på speidermerker?
Merker med brodert trådkant er lettere og raskere å sy fast enn de uten. Her blir tråden mer usynlig og det er ikke like viktig med helt riktig farge på sytråden. Tykke merker kan være tunge å stikke nålen gjennom.
Symaskin kan også brukes, men husk at både ullstoff og speidermerket er ganske tykt, og at det er litt mer jobb å tre sytråden i maskinen om du har tenkt å bytte farge ofte. Tråden på symaskinen blir liggende inne på merket, men om du syr for hånd kan trådfestet ligge mer på baksiden.
Les mer Slik syr du leirbålskappen selv
Mange speidergrupper har mye rart for seg
Noen grupper lager kappen uten hette eller har festlige fargekombinasjoner og kantbånd. Sjekk med gruppa om de har egne meninger om mal og mål før du kjøper eller svinger egen saks og nål.
Bestill Egne speidermerker