0
Turtips KlærKlær Favoritter

Sko og støvler alle må ha

Med feil fottøy dreper du turgleden. Se hva du trenger!

Foto: Iver Gjendem/Speider-sport

Sko og støvler skal være behagelige å gå i, gi støtte til anklene, ha såle med godt grep og holde fuktigheten ute.

Det er i hovedsak tre typer fottøy å velge mellom:

  • Fjellsko
  • Dagstursko
  • Gummistøvler

Her går vi gjennom de ulike typene, hva du skal se etter når du kjøper, hvilken bruk de passer til, og hvordan du vedlikeholder dem.

Fjellsko / militærsko

Skal du gå med sekk i ulendt terreng, er det viktig med gode fjellsko som gir støtte til ankelen. Har du ikke sko med god støtte til ankelen, blir du raskere sliten samtidig som det er større fare for å forstue en fot.

Fjellsko finnes med halvhøy og høy ankel, og i materialene stoff eller lær.

En del fjellsko har også en vanntett membran. Sko med membran er mer vanntette enn sko uten membran, men bare så lenge membranen er hel.

De halvhøye er mest vanlige og er godt egnet til all slags turbruk. De gir god støtte og godt grep, er ikke så tunge og holder mesteparten av fuktigheten ute.

Fjellstøvler med høy ankel kan være et alternativ hvis du vil ha ekstra mye støtte og går mye i vann og myr.

Felles for alle fjellsko er at de skal sitte godt på foten. Bruk tid på å finne den rette skoen for deg. Sålen skal ikke være for stiv, men heller ikke for myk. Sko med lær gir best støtte, men krever også mest vedlikehold ved at de må impregneres.

Tips: Mange velger også å gå med fjellsko selv om de kanskje blir våte på beina. Går du med godt impregnerte fjellsko og gamasjer, vil det erstatte behovet for gummistøvler.

Tips: Alle sko bør gås inn, før du bruker dem på langtur. Dette gjelder spesielt fjellsko av lær som ofte kan være litt stive når du kjøper dem.

Legg dem i vann eller vass uti en bekk, og gå med dem i noen timer før du tar dem av deg og tørker dem. Neste gang passer de bedre.

Tips: Selv om mange sko er impregnert når du kjøper dem, bør du gi dem en ekstra runde med impregnering. Husk at all impregnering forsvinner ved bruk, og at den må fornyes.

Tøysko impregneres med spray, mens lærsko må smøres, og husk at skoen er ren og tørr før den impregneres.

Dagstursko

Dagstursko er fritidssko med bedre såle og støtte i forhold til vanlige joggesko. Slike sko er gode til dagsturer i skogen og lettere fjellturer hvor du ikke bærer tung sekk.

De er ikke spesielt vanntette selv om enkelte av dem leveres med membran, men de er til gjengjeld veldig lette og sitter godt på foten.

Hva med vanlige joggesko? Vanlige joggesko kan også brukes på tur, men da bør turen gå i lett terreng, og du bør ikke bære tung sekk.

Gummistøvler

Gummistøvler finnes i mange varianter og som hovedregel er de best på korte turer med lett sekk. Er det regnvær og/eller turen går mye i myrområder, kan du likevel gå i gummistøvler. Men da er det viktig at du velger støvler med skikkelig såle.

  • Fordeler: Den store fordelen er at de er helt vanntette, og at de er raske å ta av og på.
  • Ulemper: Støvler har dårlig støtte for ankelen, dårligere såle enn mange fjellsko, er kalde om vinteren og gjør beina våte av svette.

Gummistøvler laget av neopren er riktignok varmere og gir mer støtte, men er ikke helt vanntette.

15.10.2020