0
Turtips Klær

Innerlag: Dette må du vite om undertøy

Feil eller dårlig undertøy kan fort ødelegge en god turopplevelse. Her er tipsene du trenger og feilene du bør styre unna.

Modell: Rebecca Snekkenes/Team Speider-sport • Foto: Lars Frostvoll/Team Speider-sport

Innerlag består av undertøyet – eller klærne innerst mot kroppen. Derfor er det viktig å ha klær som puster godt, slik at svetten ledes vekk fra kroppen.

Det betyr at du bør styre unna innerlag av bomull.

Undertøyet skal bestå av en overdel (trøye), underdel (bukse), truse og eventuelt en sports-bh (topp). Det skal varme, sitte tett på kroppen og være behagelig å gå med.

Buksa bør dekke godt opp på ryggen, og trøya kan gjerne ha lengre rygg enn front. Det kan være lurt å ha to sett undertøy (trøye og bukse), et tynt til sommerbruk og et varmere til vinterbruk.

Truse og sports-bh

Truser og sports-bher til turbruk bør ikke være i bomull.

De kan i stedet være i ull, ullsilke eller kunstfiber, avhengig av hvor kaldt det er, og hva du selv foretrekker.

Modell: Rebecca Snekkenes/Team Speider-sport • Foto: Iver Gjendem/Speider-sport

Ull pluss kunstfiber

Er det kaldt ute, går det fint an å bruke tynt undertøy av kunstfiber under ulltøy. Da transporterer kunstfiberen svetten vekk fra kroppen.

Kroppen holder seg dermed tørr, mens ulltøyet utenfor varmer selv om det blir fuktig av svette. Fungerer best når du er aktiv, du blir fort kald når du stopper opp.

Sokker

For å fryse minst mulig må du ha gode sokker. Sokkene skal være behagelige å gå med, ikke gi gnagsår og holde deg varm både når du går, står og sover. Du trenger minimum to par sokker, ett par som du går med, og ett par som du sover med.

Gåsokker bør:

  • ha god passform og være passe varme. En sokk med dårlig passform gir deg gnagsår.
  • bestå av 20 til 50 prosent kunstfiber og resten ull. Du kan også gå med en sokk av 100 prosent ull, men denne vil over tid få dårlig passform og kan derfor gi deg gnagsår.

Sovesokker bør:

  • være gode og varme, passformen er ikke så viktig. Bestemors strikkede ullsokker er ypperlige som sovesokker!

Om du bruker ett eller to par sokker når du går, er smak og behag. Har du sko som passer godt, gir ett par best passform og minst sjanse for gnagsår. Er skoene derimot litt store, kan to sokker være nødvendig for å unngå gnagsår. Det samme gjelder hvis det er kaldt ute. Hvis du får gnagsår med én sokk, kan det være lurt å bruke en tynn og glatt sokk innerst (må sitte stramt på foten) og en varmere sokk utenpå.

Spesialsokker med membran

Det finnes sokker med membran og sokker laget av neopren. Sokkene med membran holder deg tørrere på beina hvis du går mye på tur i vått terreng, men membranen slites fort ut.

Sokker av neopren har svært god passform og kan være en løsning hvis du sliter veldig med gnagsår, men de er kalde og svært uhygieniske. Sokker med membran eller neopren er ikke nødvendig for vanlig turbruk.

Kjøp litt stort: Ull krymper lett i vask selv om du vasker det på «ullprogram», så kjøp det gjerne et nummer for stort.

Vask undertøyet ditt: Undertøy som er «fullt» av svette, fungerer mye dårligere enn rent undertøy. Er du på en lengre tur, kan det være lurt å vaske eller skylle undertøyet underveis."

14.10.2020
Skjorte til herre NSF BLÅ Tee M
25%
Skjorte til dame NSF BLÅ Tee W
25%
Polo til herre NSF BLÅ Polo M
25%
279,-
209,-
Velg
Polo til dame NSF BLÅ Polo W
25%
279,-
209,-
Velg
Skjorte til barn NSF BLÅ Tee Kid
25%