Alle speidere må kunne bruke kniv, øks og sag, men utvalget er stort. Se våre kjøpetips og brukstips.
Foto: Iver Gjendem/Speider-sport
Siden en god kniv kan brukes til «alt», har en speider alltid kniv med på tur. Skal du fyre bål bør du i tillegg ha med deg øks og sag. Her gir vi deg kjøpe- og bruks-tipsene du trenger.
Kniv
Utvalget av kniver er stort, men husk at kniven ikke behøver å være dyr, også rimelige kniver kan gjøre en god jobb.
Knivblad
Det viktigste er at kniven er skarp. En sløv kniv er vanskelig å bruke, og siden du må bruke mer kraft er det faktisk lettere å skjære seg på en sløv enn en skarp kniv.
Størrelse
En kniv skal passe til hånda di, og ikke være for stor eller for liten.
Bladlengde
En god turkniv bør ha en bladlengde på åtte til tolv centimeter og et skaft som er godt å holde i. Samekniver og andre kniver med lange blad, opp til 30 centimeter, er fine til å hogge ned små trær og sanke granbar. Men de er tunge og dårlig egnet til spikking.
Har du en kniv med langt blad, bør du ta med en med kort blad i tillegg.
På tur kan det bli tungt å bære på flere kniver, og da må kniven du tar med, være egnet til å skjære brød, smøre pålegg, rense fisk, spikke fliser til bålet og generell spikking.
Les mer Slik sliper du kniv og øks
Ikke glem slire
Slira bør ha en knapp eller annen form for lukking, slik at kniven ikke faller ut når du beveger deg.
Knivtips
- Rekk fram skaftet, og hold selv forsiktig i knivbladet, men pass på at du har ryggen på kniven ned mot bakken.
- Nybegynnere bør velge en kniv med finger-stoppere. Det vil si at kniven har en metallkant mellom skaftet og selve knivbladet, som hindrer deg i å gripe om knivbladet hvis hånda glir på håndtaket. Når du blir vant til å bruke kniv, er en slik stopper unødvendig.
Overlevering av kniv • Illustrasjon: Iver Gjendem/Speiderboka
Hva kan du spikke på?
Du kan spikke i både tørr og fersk ved, og de ulike treslagene har forskjellige bruksområder. Fersk ved er lettest å spikke i, mens tørr ved er hardere og brekker lettere. Nåletrær har kvae, og det kan derfor være en fordel å bruke løvtrær.
TIPS: Bli venn med kniven og sitt gjerne og spikk på en kopp, stav eller «minkepinne» om kvelden. En minkepinne er ganske enkelt en pinne du spikker på, og som derfor minker og minker.
Se utvalget Alle kniver
Øks
Skal du fyre opp et skikkelig bål trenger du øks. En god øks må ikke være for tung, samtidig som den må ha langt nok skaft til å gi deg kraft nok når du hugger. En regel kan være at til små bål trenger du liten ved og dermed liten øks, mens du til store bål trenger stor ved og stor øks.
Treskaft eller plastikkskaft?
Økser kommer enten med treskaft eller plastikkskaft, og de har begge sine fordeler og ulemper. Treskaft brekker lettere enn plast, og øksehodet kan løsne. Det gjør det ikke på et plastskaft, men et plastskaft er kaldere å holde i enn et treskaft.
Se utvalget Alle økser
Sag
I likhet med øks er det praktisk med sag når du skal fyre opp store bål. En liten, sammenleggbar sag er fin til å kutte greiner, mindre vedkubber og einer og bjørkekvister på fjellet. Skal du derimot fyre opp bål av tørre furu- og granstokker, kan det være lurt å bruke en buesag med 30 til 50 cm langt blad.
Tips til bruk av sag:
- Sag med rolige bevegelser. La saga «gjøre jobben», ikke press den ned i treet.
- Hold hånda så langt som mulig unna sagbladet.
- Legg sammen saga eller sett på beskyttelsen så snart du er ferdig.
- Når dere bruker buesag, kan det være effektivt å være to. Trekk i saga annenhver gang, ikke skyv
- Ha alltid med et ekstra blad
Se utvalget Alle sager