0
Turtips UtstyrSikkerhet

Sikkerhetsutstyr på vintertur

På tur i vinterfjellet bør du ha med spade, bivuakk-sekk og søkestang, i tillegg bør du ha med ekstrautstyr hvis du driver med frikjøring eller befinner deg i skredutsatte områder.

Foto: Mammut

Vanlig vintertur

Bivuakk-sekk: En bivuakk-sekk er en lett duk eller presenning som er vind- og vanntett. Bivuakk-sekken brukes når du plutselig trenger le og ly for dårlig vær. Den kan også brukes til overnatting.

Spade: Spaden bruker du til å grave deg sitteplasser, levegg, snøhule og ved berging av skredtatte. Spaden skal festes på utsiden av sekken, bør være solid og ha et så langt skaft som mulig. Selve spadebladet må være solid (i metall) og egnet til å «hakke» gjennom hard snø. Skaftet kan godt være av teleskoptypen for å gjør den mer effektiv å grave med.

Søkestang: En søkestang er en sammenleggbar stang på mellom 2,4 og 3 meter. Den brukes til å søke etter personer som er tatt av skred, men er også fin til å kjenne på snøen for å lokalisere områder som har nok snø for graving av snøhule og bivuakk.

Sikkerhetsutstyr ved frikjøring

Driver du med frikjøring, bør du i tillegg ha med hjelm, ryggskinne og skredsender.

Ryggskinne er en hard «plate» som du spenner på ryggen, under klærne. Skinnen beskytter ryggen ved fall og sammenstøt, og holder muskulaturen varm. Det finnes sekker med innebygd ryggskinne, men en stiv sekk kan også være et alternativ.

Hjelmen skal være lett, behagelig og kul, slik at du bruker den. En vanlig hjelm beskytter mot slagskader i et snøskred, mens en helhjelm (beskyttelse foran ansiktet) også kan hjelpe deg til å få en luftlomme hvis du havner under snøen.

Skredsender er en liten elektronisk enhet som kan sende og motta radiosignaler. (Andre navn er skredsender, skredsøker og S/M-utstyr.) De virker uansett likt: Blir du tatt av skred kan andre med sender ha bedre mulighet for å finne deg. Søker du etter skredtatte, kan de finnes fordi signalene fra senderen fanges opp av mottakeren din. Alle skredsendere, uavhengig av modell, sender og mottar radiosignaler på samme frekvens.

Men husk: En skredsender erstatter ikke behovet for søkestang.

16.10.2020