0
Turtips Personlig utstyrUtstyr Favoritter

Slik velger du sovepose

Sover du ikke godt, blir det en dårlig tur. Derfor er en god sovepose en av de få tingene det lønner seg å bruke litt penger på.

Foto: Miriam Nerheim og Ellen Marie Ariansen / Team Speider-sport

Er du mye på tur året rundt, bør du kanskje ha to: En varm til vinterbruk, og en mindre og lettere pose til sommerbruk. Soveposer er fylt med dun eller fiber.

  • Fiber (eller syntetisk dun) er det mest vanlige fyllet i soveposer. Er et godt valg hvis du skal ha en sommerpose, eller en pose du kan bruke både sommer og vinter.
  • Dun er dyrere enn fiber, men også lettere og varmere. Dun kan presses mer sammen når du skal pakke posen i sekken. Minuset er at det kollapser og mister isolasjonsevnen om det blir fuktig. Dun er det beste valget hvis du sover mye ute om vinteren og er opptatt av lav vekt.

Snurp igjen! Har du for lang sovepose, snurp igjen soveposen nederst. Da unngår du å bruke kroppsvarme på å varme opp den delen av soveposen du likevel ikke sover i.

Hvor lave temperaturer tåler soveposen?

Soveposer selges med en oppgitt ekstrem- og komforttemperatur, ofte med forskjellige temperaturer for jenter og gutter. Slik forteller produsenten hvor varm soveposen er.

Står det at en sovepose har ekstremtemperatur på ÷25 grader og komforttemperatur på ÷15 grader, skal du kunne sove ute i ÷15 grader. Du kan bruke den i kaldere vær, men da er det mulig at du vil fryse litt. Men det er store forskjeller fra person til person og mellom gutter og jenter. Prøv ut hva som gjelder for deg.

Vinterposer bør ha komforttemperatur på ÷15 grader eller kaldere. Sover du ikke ute om vinteren, kan du greie deg med sommerpose som har komfort ned til ÷5 grader. Hvis du sover i snøhule, er innetemperaturen rundt null grader. I telt kan det bli mye kaldere.

Husk: En sovepose som har en komforttemperatur over null grader, passer bare til varme sommernetter og innendørs bruk.

Sovepose er sikkerhetsutstyr

Soveposen er viktig sikkerhetsutstyr hvis du blir overrasket av dårlig vær, eller du av andre grunner må være lenger ute enn du tenkte. Så ta gjerne med deg en liten sovepose på dagstur.

Tips: Bruker du en lakenpose inni soveposen gjør det posen din enda litt varmere. Lakenposen er mye lettere å vaske og beskytter soveposen mot slitasje, slik at den varer lenger.

15.10.2020
0

Magisk natt i trærne

Gavetips til kjærester og familier som liker å leve høyt.
0

Slik syr du underdyne til hengekøye

GJØR DET SELV: Se hvordan Ronja og Iver forvandler en utbrukt sovepose til en supersmart underdyne til hengekøye. På kun en halvtime!
0

Slik monterer du tretelt

Triks og tips som ikke står i bruksanvisningen.