0
Turtips Kjekt å vite

Slik skal speiderskjorta se ut

Speiderne skulle gå likt kledd, enten de kom fra velstående eller fattige hjem. Speiding skulle være for alle.

Foto/Illustrasjon: Iver Gjendem/Speider-sport

Da Robert Baden-Powell startet speiderbevegelsen, innførte han speiderdrakten for å viske ut sosiale skillelinjer mellom speiderne.

I dag består Norges speiderforbunds speiderdrakt av en grå skjorte med merker og distinksjoner, og et rutete skjerf med en skjerfknute av lær. Ulike merker på skjorta viser blant annet hvor i landet du er speider, og hvilke elementer i treningsprogrammet du har fullført. Besøk Speiderbasen for mer informasjon om plassering av merker på skjorta.

Speiderdrakten brukes på speidermøter, turer, leirer og andre speiderarrangementer. For å bruke speiderdrakten må du være tatt opp som speider i Norges speiderforbund. Dette skjer på et speidermøte hvor du avlegger speiderløftet og blir ønsket velkommen som speider av lederen din.

Speider: Ingunn Voll / Rælingen speidergruppe • Foto: Iver Gjendem / Speider-sport

Slik skal merkene plasseres

Forbundsmerket lasseres på venstre skjortelomme, midt på lommefolden. Merket leveres ferdig påsydd på nye speiderskjorter.

Enhetsmarkering plasseres på speiderskjerfet med det innbroderte kompasset i nederst.

Verdensmerke for jente eller gutt plasseres på venstre overarm.

Gruppebånd plasseres over høyre lomme på skjorten, rett over lommeklaffen.

Kretsmerke plasseres over høyre lommeklaff på skjorten.

Korpsmerke plasseres på høyre skjortelomme, midt på lommefolden.

Norges-/Noregsbånd plasseres over høyre lomme på skjorten, rett over gruppebåndet.

Deltagermerke plasseres på venstre arm under verdensmerket. Kan brukes til spesielle deltagermerker for landsleir osv. Kan brukes inntil ett år.

Patruljemerker plasseres med spissen ned, over venstre skjortelomme. Patruljemerker brukes av flokk og tropp.

Utfordringen plasseres rett over venstre brystlomme.

Jeg er beredt / Eg er budd plasseres under forbundsmerket, på venstre skjortelomme, midt på lommefolden.

Programmerker plasseres på høyre overarm. Merkene syes på slik at de former en omvendt V.

Speidersjefens topputmerkelse plasseres på høyre overarm, inne i formasjonen til programmerkene.

Fordypningsmerker plasseres inntil seks merker og seks merkers-merket på høyre overarm, parvis, under programmerkene med litt avstand mellom merkene.

Merkesnorer bæres rundt høyre arm på speiderskjorten.

Prosjektmerker plasseres på høyre arm, fortløpende sammen med fordypningsmerkene.

Patruljeførerstriper og assistentstriper patruljeførerstripene plasseres parallelt med lommefolden, midt på feltene. Assistentstripen på høyre side av lommefolden. Stripene plasseres slik at spissen på hakene står nedover.

Peffkursmerke plasseres over venstre brystlomme over utfordringen og til høyre for eventuelt sjøspeidermerke og patruljemerke.

Roverklaffer i grønn eller burgunder plasseres på skulderklaffene på skjorten.

Lederstriper plasseres under forbundsmerket. Et vannrett bånd tvers over midtfolden av lommen med følgende farger:

Ledere for sjøspeidere kan på Devolden bruke et 5 mm bredt gult bånd rundt hver av skulderklaffene.

Kurs i grunntreningen plasseres på høyre overarm under skuldersømmen. Har man gjennomført kursene, kan merkene alltid sitte på. Merkene sys på i riktig kursrekkefølge med Lederstart øverst, Trinn 1 og Trinn 2 i midten og Trinn 3 nederst.

Bronseknappen bæres av ledere som har gjennomført hele grunntreningen i Norges speiderforbund. Erstatter skjorteknappen på høyre lomme.

Ti års tjenestetegn for ledere rundt metallmerke med nål. Plasseres over venstre lomme.

Forbundets hederstegn ordensbåndet bæres over venstre brystlomme. Nålen bæres over høyre brystlomme

Sølvulven bæres om halsen i et riflet silkebånd som er sammensatt av fargene grønt og blått. Ordensbåndet bæres over venstre brystlomme.

Trekløverknappen erstatter skjorteknappen, eller bronseknappen, på høyre lomme.

Vandrerstaven plasseres på lederstripen med stavens håndtak mot midten av skjorten.

Retningslinjer for speiderdrakt
fra Norges speiderforbunds lover §4:

Prinsipper

1.1 Hensikten med speiderdrakten er:

  • Identitet: Speidere skal føle at de er del av en verdensomspennende barne- og ungdomsbevegelse/fellesskap.
  • Synlighet: Speidere skal synes utad og innad.
  • Likhet: Speidere skal behandles likt med tanke på økonomi og ressurser, men ikke som like individer intellektuelt og utviklingsmessig sett.

Speiderdrakt bør brukes når en eller flere enheter opptrer offentlig.

Bare medlemmer av Norges speiderforbund kan bære NSFs godkjente speiderdrakt.

Speider: Ingunn Voll / Rælingen speidergruppe • Foto: Iver Gjendem / Speider-sport

Speiderdrakten

Speiderdrakten består av speiderskjerf med skjerfknute og grå speiderskjorte med distinksjoner.

Som alternativ til speiderskjorta kan overdeler fra Norges speiderforbunds offisielle plagg i kolleksjonen BLÅ brukes. Plaggene kan ha trykk med gruppenavn på venstre side. Det skal ikke sys på speidermerker på plaggene. Overdeler fra BLÅ skal brukes sammen med speiderskjerffet for å være et offisielt og likestilt alternativ til speiderskjorta.
Speiderdrakten og BLÅ selges kun gjennom forbundets offisielle salgskanaler

Tilleggseffekt for sjøspeidere:

Sjøspeidere kan bruke «Devolden» som jakke. Forbundsmerket festes til venstre lomme. Merket for sjøspeiderne kan plasseres over venstre lomme. Sikkerhetsmerket, høyeste utmerkelse innen dekks- og maskinlinjen, bæres på høyre overarm.

20.10.2020
0
Turtips Kjekt å vite

Må jeg kjøpe speiderskjorte?

Når barnet starter i speideren har de nok å tenke på. De skal lære seg saker og ting, finne ut av hvordan alt virker og hva de fleste heter.

Tekst og foto: Iver Gjendem/Speider-sport • Modell: Amund Voll/Rælingen speidergruppe

Så du kan fint vente litt med å skaffe speiderskjerf og skjorte.

Rundt jul er det vanlig å ha opptakelse.

Det er en overgangsseremoni hvor de nye speiderne ønskes velkommen i flokken eller troppen, som ekte småspeidere/speidere. Da avlegges speiderløftet hvor speideren lover etter beste evne å søke sitt livssyn, hjelpe andre og leve etter speiderloven.

Når speiderløftet er avlagt, får speiderne som regel skjerfmerket for enten flokk eller tropp. Dette kan de gjerne sy på speiderskjerfet selv. Speiderskjerf må dere stort sett kjøpe selv, men noen speidergrupper deler også ut. Sjekk med speidergruppa hvordan de ordner det. I Norges speiderforbund har vi egentlig kun ett speiderskjerf (selv om det kommer i vanlig og tynn kvalitet). Vi selger også den vanlige skjerfknuten, men den kan dere også droppe. I stede kan dere knyte en vennskapsknute på skjerfet eller lage en skjerfknute helt selv av skinn eller tau.

Ferske speidere har ofte veldig lyst på speiderskjorte.

Men det er vanlig å vente litt med å bruke den til etter at du er tatt opp som speider første gang. Men det er ingen regel her altså, så har speideren lyst er det selvsagt lov. På speiderskjorta festes speidermerkene på bestemte plasser.

Dere må ikke kjøpe ny speiderskjorte.

Sjekk først med speidergruppa om du kan arve eller kjøpe noe brukt. Bruk gjerne bytte/gi bort/kjøp/salg-gruppa vår på Facebook for speidereffekter. Husk at skjorta til Norges speiderforbund er grå (ikke grønn).

Om økonomien er veldig stram kan du også sjekke med speidergruppa. De kan ha låneskjorter og utstyr på lur. I tillegg kan speidergruppa få hjelp fra fondet vårt til saker og ting som kan gjør alt litt lettere for deg.

Når speideren går videre fra flokken (småspeideren) til troppen (storspeideren), må de gjennom en ny opptakelse. Men de bruker selvsagt det samme speiderskjerfet og skjorta. Om de ikke har vokst ut av skjorta da (det kan skje).

21.10.2020
0
Turtips Klær

Samarbeid om profilklær

Norges speiderforbund og Speider-sport har inngått et samarbeid med Tufte om tur- og profilplagg for speidere.

Tekst: Kirvil Kaasa/Norges speiderforbund • Foto: Tufte

Klærne er i hovedsak laget av bambus, merinoull og resirkulert eller økologisk bomull. Bra for deg og for miljøet!

Tufte ble grunnlagt i 2012 av Olaf Tufte. En ordentlig fin fyr, bonde og olympisk mester fra Vestfold. Med mantraet «Det er alltid mulig å bli bedre» begynte Olaf å lage boxere for menn. Merket har kommet langt siden da, men mantraet står fortsatt like stødig.

– Med fokus på miljøvennlige klær til hele familien, har bambus alltid vært det viktigste råmaterialet for oss, forklarer Per Øyvind Jacobsen hos Tufte.
– Bambus vokser fort, behøver ingen ekstra vanning foruten regnvann, heller ingen bruk av kjemikalier eller sprøytemidler. Kort fortalt er bambus skikkelig bra. Når vi bruker bomull i klærne våre, er målet å bruke økologisk eller resirkulert bomull av god kvalitet. Riktig og viktig med tanke på naturen!

Miljøløftet

Tufte har gitt seg selv et løfte om at de skal begrense bruken av plastfiber i klærne. Det betyr å kutte vanlig polyester. De garanterer at du aldri vil finne fleece av polyester i produktene deres. Polyesterfleece består av mikroplastfibre som løsner i vask og ved bruk, og som forurenser havet og miljøet. Tufte sitt fleecealternativ er laget av 100 % merinoull. Det gir bedre varme, større komfort og lengre varighet – både for forbrukerne og miljøet.

Tufte jobber hardt for å bruke emballasje uten plast. Kjøper du klær fra Tufte i en vanlig butikk, kommer noen av dem i pakning, men den er helt plastfri. Mye av den er laget av 100 % resirkulerbar papp.

Klær som ikke er i pakning, blir pakket i plast når de sendes ut til kundene fra en nettbutikk. Tufte forteller at de vil bytte ut denne plasten med poser laget av maisstivelse som vil bli tatt i bruk om ikke så veldig lenge.

Glade for samarbeidet

– Vi speiderne og Tufte er glad i å være ute naturen og opptatt av å ta best mulig vare på den. Derfor passer vi godt sammen. Jeg synes det er supert at vi har fått på plass et samarbeid, sier speidersjef Håvard Djupvik fornøyd.  

Olaf Tufte synes også at det er bra å være på lag med tusenvis av barn, unge og voksne som er glad i å være ute:>
– Gode turer og fine opplevelser ute i friluft, er gull for oss alle. Men vi vet at klimautfordringene krever iherdig innsats for å finne stadig bedre måter å gjøre ting på. Jeg håper at speiderne og vi hos Tufte kan inspirere hverandre til det!

Klærne fra Tufte er basisplagg som tåler godt lek og speiderbruk.

21.10.2020

Om speiderdrakta

Da Robert Baden-Powell startet speiderbevegelsen, innførte han speiderdrakten for å viske ut sosiale skillelinjer mellom guttene. Speiderne skulle gå likt kledd, enten de kom fra velstående eller fattige hjem. Speideren skulle være for alle.

I dag består Norges speiderforbunds speiderdrakt av en grå skjorte med merker og distinksjoner, og et rutete skjerf med en skjerfknute av lær. Ulike merker på skjorta viser blant annet hvor i landet du er speider, og hvilke elementer i treningsprogrammet du har fullført. Besøk Speiderbasen for mer informasjon om plassering av merker på skjorta.

Speiderdrakten brukes på speidermøter, turer, leirer og andre speiderarrangementer. For å bruke speiderdrakten må du være tatt opp som speider i Norges speiderforbund. Dette skjer på et speidermøte hvor du avlegger speiderløftet og blir ønsket velkommen som speider av lederen din.

Speiderboka gir deg enda litt mer informasjon om hvordan speiderdrakten skal se ut.

Retningslinjer for speiderdrakt fra Norges speiderforbunds lover §4:

Prinsipper

1.1 Hensikten med speiderdrakten er:

  • Identitet – speidere skal føle at de er del av en verdensomspennende barne- og ungdomsbevegelse/fellesskap.
  • Synlighet – speidere skal synes utad og innad.
  • Likhet – speidere skal behandles likt med tanke på økonomi og ressurser, men ikke som like individer intellektuelt og utviklingsmessig sett.

Speiderdrakt bør brukes når en eller flere enheter opptrer offentlig.

Bare medlemmer av Norges speiderforbund kan bære NSFs godkjente speiderdrakt.

Speiderdrakten

Speiderdrakten består av speiderskjerf med skjerfknute og grå speiderskjorte med distinksjoner.

Som alternativ til speiderskjorta kan overdeler fra Norges speiderforbunds offisielle plagg i kolleksjonen BLÅ brukes. Plaggene kan ha trykk med gruppenavn på venstre side. Det skal ikke sys på speidermerker på plaggene. Overdeler fra BLÅ skal brukes sammen med speiderskjerffet for å være et offisielt og likestilt alternativ til speiderskjorta.

Speiderdrakten og BLÅ selges gjennom forbundets offisielle salgskanaler

Tilleggseffekt for sjøspeidere: Sjøspeidere kan bruke «Devolden» som jakke. Forbundsmerket festes til venstre lomme. Merket for sjøspeiderne kan plasseres over venstre lomme. Sikkerhetsmerket, høyeste utmerkelse innen dekks- og maskinlinjen, bæres på høyre overarm.

05.02.2021