0
Turtips Kano

Transport av kano

Bæring av kano mellom ulike vann tar ikke bare tid, det er tungt også. Men siden man sjelden kommer unna slike transportetapper blir spørsmålet hva man skal gjøre.

Illustrasjon: Iver Gjendem/Speiderboka

Skal dere bære over en lengre strekning, bør dere gå flere runder. Det kan også være lurt å pakke i ryggsekk, spesielt hvis du vet at det blir mye bæring: Dermed kan du bære sekken først og hente kanoen på neste tur.

Kanotralle • Illustrasjon: Iver Gjendem/Speiderboka

Det beste: Kanotralle

Hvis dere må bære kanoen over lengre strekninger og dere går på god vei, bør dere benytte en kanotralle. Det finnes flere typer i alle prisklasser på markedet. De aller fleste er også sammenleggbare, slik at de er lette å ta med i kanoen når du er på tur.

TIPS: Variantene med store hjul ruller best og tar seg best fram på litt ulendt vei. De dyre variantene har også justerbar bredde, slik at de passer de fleste kanoer.

TIPS: Trallen bør også ha solide festestropper, slik at det er enkelt å få kanoen til å ligge stødig.

Samarbeid må til. Gå foran og bak! • Illustrasjon: Iver Gjendem/Speiderboka

Bære kano sammen

Ta tak i hver deres ende av kanoen. Det er enklere å gå foran og bak enn på hver side av kanoen.

Riktig bæreteknikk gjør det mulig å bære alene • Illustrasjon: Iver Gjendem/Speiderboka

Bære kano alene?

Selv om det er tungt, kan de aller fleste kanoer bæres av en person. Den beste metoden er da å snu kanoen på hodet (slik som på bildet) og løfte den opp, eller eventuelt få hjelp til å legge den på skuldrene. En del kanoer har tverrstivere som er tilpasset bæring.

TIPS: Ikke bær kanoen på nakken, men forsøk å få mest mulig vekt på skuldrene. Så kan du heller støtt og balansere med armene.

16.10.2020