En god kniv og en god øks kan være speiderens beste venn når man er på tur. Men da må ikke utstyret være sløvt. Her viser vi deg hvordan du skal slipe utstyret slik at det gjør nytten så lenge som mulig.
Slik sliper du kniv og turøks
Steg 1: Fukt brynet og press knivbladet mot brynet med roterende bevegelser.
Steg 2: Kniven skal ha en vinkel på 15 grader i forhold til slipesteinen/brynet.
Steg 3: Eggen på øksa slipes ved å presse brynet med roterende bevegelse mot på eggen.
Steg 4: Er øksa veldig sløv, kan du bruke en stålfil til den første slipingen før du gjør siste finpuss med bryne.
TIPS: Eggen blir slitt. En ny kniv har en lang og spiss egg. Etter bruk av bryne blir eggen buttere og buttere, og du bør med jevne mellomrom slipe den på en stor slipestein som «setter opp» kniven på nytt.
TIPS: Vinkel på eggen. Riktig vinkel på eggen er viktig for å få en skarp kniv. Eggen til venstre er for spiss, mens eggen til høyre er for butt.
TIPS: Polering. Ved å stryke knivbladet langs et lærbelte (ikke mot deg) blir knivbladet polert og ekstra skarpt.