0
Turtips TurtipsOrienteringKjekt å viteUtstyr

Slik velger du kompass

Kompass hører alltid sammen med kart når du er på tur. Kompasset består av en magnetisk kompassnål inne i et kompasshus som igjen er montert på ei gjennomsiktig plate.

Foto: Miriam Nerheim og Ellen Marie Ariansen / Team Speider-sport

Uansett hvor i verden du står, vil kompassnåla peke mot nord når kompasset holdes vannrett i håndflaten. Dermed er det uvurderlig hjelpemiddel når du skal manøvrere etter kartet.

Kompasshuset kan snurres rundt og er delt inn i 360 grader. Et kompass skal:

  • vise i hvilken retning nord ligger
  • hjelpe deg å orientere kartet og vise kursen ved kompassgang
  • fungere som målelinjal
Hva heter alt på et kompass? • Illustrasjon: Iver Gjendem/Speiderboka

To typer kompass

Platekompass: Det mest vanlige. Fungerer godt til vanlig orientering og til å måle avstand med.

Platekompass • Foto: Silva

Speilkompass: Har et speil montert på den ene kortsiden. Speilet er foldet over kompasshuset og brettes ut før bruk. Med et speilkompass er det lettere å holde kursen når man går kompassgang. Det er også lettere å foreta krysspeiling. Speilet kan selvsagt også brukes som speil, men speilkompasset er litt større enn platekompasset.

Speilkompass • Foto: Silva

Feilkilder: Geografisk og magnetisk nordpol

Det finnes to nordpoler og for å bruke kompasset riktig er det viktig å vite forskjellen.

Geografisk og magnetisk nordpol. • Illustrasjon: Iver Gjendem/Speiderboka

Geografisk nordpol: Polen vi til vanlig kaller for Nordpolen, nemlig der alle meridianer samles, ligger på «toppen» av jorda og er omtrent midt inne i Arktis.

Magnetisk nordpol: Den magnetiske polen ligger for tiden nord for Canada og er et punkt som flytter seg litt fra år til år. Jorda består av store mengder jern, både i kjernen og i magmaen som flyter rundt under jordskorpa. Den magnetiske nordpol påvirkes av dette jernet, og de siste åra har den magnetiske nordpolen flyttet seg omtrent 50 km hvert år. Dette er viktig fordi kompassnåla er magnetisk og trekker mot den magnetiske nordpolen.

Foto: Birdy – Birgitte Heneide/Speiderboka

Misvisning

Denne forskjellen mellom den geografiske og den magnetiske nordpolen kalles misvisning. Siden kartene peker mot den geografiske nordpol og kompasset mot den magnetiske polen, må vi manuelt rette opp misvisningen for å komme riktig fram ved kompassgang.

HUSK: Misvisningen er ikke like stor overalt på jorda. I Canada er misvisningen stor, mens i Norge er det størst misvisning på Svalbard og i Nord-Norge.

I resten av landet er misvisningen så liten at du ikke trenger å ta hensyn til den. Skal du gå en kort strekning på kompassgang, er misvisningen uansett ikke nødvendig å ta hensyn til. Men på lengre avstander er det lurt å korrigere. Med én grads misvisning vil du etter 3 km bomme med omtrent 60 meter. Det kan være nok til å gå på feil side av et vann eller havne inn i feil dalføre. Det er derfor svært viktig at du korrigerer for misvisningen når du tar ut kompasskursen.

16.10.2020