0
Turtips Overnatting

Slik monterer du tretelt

Triks og tips som ikke står i bruksanvisningen.

Tekst og illustrasjon: Iver Gjendem / Speidersport • Foto: Rebecca Snekkenes og Lars Frostvoll / Team Speider-sport

Slik virker jekken

Sjekk ut jekken første gang du åpner teltposen. Jekken er din venn og er egentlig ikke så veldig avansert. Prinsippet er veldig enkelt: du jekker, låsepinnen låser, du jekker mer osv. Og til slutt lukker du den skikkelig. Det siste er veldig viktig. Like viktig som at du aldri må åpne jekken og forsøke å etterstramme med folk i treteltet. Aldri!

Ordbok.
Slik trer du stroppen gjennom jekken. Stram stroppen godt før du begynner å jekke. Da unngår du at snella blir for full. Pass også på at det ikke blir snurr og krøll på stroppen.
Jekk så stramt du bare klarer, prøveligg. Juster slik at det blir heeelt perfekt. Brenn et bål, ta et kveldsbad og spis en skive. Etterstram før du hopper til køys.
Sjekk at jekken er lukket.
For å åpne jekken drar du låsepinnen tilbake (1) og løfter håndtaket 180 grader (2). Da kommer det et smell og køya rykker til. Rull opp stroppene når du pakker ned teltet. Da blir de glatte og fine til neste tur og de tar mindre plass i baggen.

Vinkler og drag

Du skal lete lenge for å finne tre perfekte trær med lik avstand. Men du finner nesten alltid tre trær med god nok avstand. Det som er viktig er at draget er riktig inn mot køya. Så om du må montere treteltet én meter fra det ene treet og fem meter fra det andre, er det bare slik det må bli. Det finnes nemlig bare ett sted, mellom de tre trærne, hvor treteltet vil henge perfekt. I alle fall om vi snakker om treteltene som er formet som en likesidet trekant. Det gjelder for eksempel Stingray, Vista, Stealth og Trillium.

Treteltene som ikke er likesidede, slik som Una, T-Mini, Flite, Connect og Duo, er kanskje enda litt enklere å bare slenge opp. For det betyr ikke sååå veldig mye om de blir hengende litt for langt frem eller tilbake. Vi anbefaler å stramme kortsiden først, og jekke spissen til slutt.

Om du bestemte deg for teltplassen før du sjekket at det var trær der (det skjer), kan det hende du må improvisere. Det er for eksempel nesten alltid stas å henge heeelt på kanten, helt på toppen, eller midt i den fine lysningen. Greia er at du av og til må lage det siste punktet.

Vi pleier ofte å ta med en ekstra jekkestropp. Da kan du forlenge den ene stroppen, eller feste den på et annet tre slik at du kan korrigere vinkelen (illustrasjon) eller bruke den til å avlaste spinkle trær bakover. Men bruke hodet og ta vare!

Bruk hodet – ikke huset

Belastningen fra treteltet på trærne er ekstremt stor. Særlig når du fyller det med folk. Da er det viktig at du har funnet kraftige trær, og ikke garasjen eller huset ditt. Hus er sjelden bygget for sideveis drag. Så ikke gjør det!

Let heller etter friske, fine trær, som er skikkelig kraftige og som har grønne greiner og røtter som er godt plantet i jorda. Styr unna syke og tørre trær, dersom du vil våkne over bakken.

Juster dybden på køyene

Om du skal på tur med små barn, eller dere bare har ulikt marktrykk innad i gruppa, kan det være lurt å nerde litt på sikkerhetsbeltene på undersiden av køya. I utgangspunktet definerer disse hvor dyp køyene skal være. Så om du strammer de litt (!) så får du en dyp køye. Om du slakker helt ut får du trampoline. Merk at båndene bare kan justeres når det ikke er belastning på køya. Så det er lurt å bli helt ferdig med justeringene først som sist. Og i alle fall før du skal sove.

Vi pleier først å stramme opp køya for å se hvordan teltet henger på første forsøk. Ofte er jo det mer enn godt nok. Men det meste blir også mye bedre på andre forsøk. Så når du først er i gang med det, slakker du teltet igjen slik at det nesten subber bakken. Da klarer du å justere sikkerhetsbeltene, samtidig som du får flyttet draget inn på teltet til noe i nærheten av perfekt. Så strammer du køya igjen, like mye på alle jekkene. 

På teltene til tre personer kan du også lage ulik dybde i køyene. Dette er for viderekommende, men poenget er at om du er på tur med et lite barn som legger seg før alle andre, bør barnet få en ganske dyp køye fra start. For når de voksne senere kryper inn i teltet, kan barnet rulle over på de andre køyene når duken spenner seg.

Du må altså stramme sikkerhetsbeltet på motsatt side av køya du vil ha dypere. Dette er nesten umulig å forklare. Så se godt på illustrasjonen og prøv selv.

Montere høyt?

Vi anbefaler å montere tretelt i skulderhøyde. Da er det lett å jekke, du får god avstand til bakken og du må ikke bruke stigen for å komme deg inn og ut. Da er det også lettere med bagasje og nattlige tisseturer.

Dersom du absolutt vil henge skikkelig høyt må du huske å bruke klatreutstyr (eller stolpesko) og legg en plan før du rigger. Husk på at jekken i utgangspunktet henger en halvmeter fra teltet, så om du har god avstand mellom trærne, og du er høyt over bakken, kan det være klønete og utfordrende å komme seg helt bort til teltet for å jekke.

Nedpakking

Om du har god tid om morgenen kan du vente med å pakke teltet. La det bare henge til morgenduggen fordamper. Da blir det enklere å brette sammen teltet når bakken under har fått tørket litt, slik at dere kan legge teltet ned uten å måtte bære med ekstra morgendugg og klengete natur. Har det regnet og alt er vått, kan man samarbeide om å ta ned teltet uten at det rører bakken. Ta ut stengene først og åpne én jekkestropp før du bretter og ruller deg bort til den motsatte siden.

Sjekk utstyret

Kassér gammelt ræl og ting med slitasje.

Ved sesongstart, og etter utlån, er det lurt å se over utstyret. Sjekk at jekkene jekker fint. Er de litt seige er det kanskje på tide med en spray med verktøy-på-boks. Sjekk at låsepinnene (det er to) ikke er bøyd og at de klikker inn som de skal.

Sjekk at stroppene ikke har hakk, skader eller er veldig flisete. Det er mulig å kjøpe originale Tentsile-stropper med løkker, men det går også ann å fylle på i stroppekassa med vanlige stropper. Men pass på at du kjøper lik type som du har. Informasjon om vekt står på den lille blå lappen.

Det betyr ingenting om det er litt bøy på stengene.

På tur med barn

Barn elsker også tretelt. Veldig. Tretelt er genialt for å få opp varmen i de minste, samtidig som du sliter de skikkelig ut før kvelden. Tretelt er jo egentlig bare en trampoline med tak. Det fine er at takhøyden er akkurat for lav til at det er mulig å ta heeelt av med fart og hodeskader. Og at det ikke er det mulig å ramle ut. Dette fungerer om man følger disse enkle reglene for barn i tretelt:

  1. Alle dører og luker er lukket når det lekes.
  2. Sko (og andre klær med metallhemper) står igjen på bakken.
  3. Ingen mat i teltet.

Treteltet er også selve definisjonen av en vellykket barnebursdag. Vel og merke om du tar risikoen med litt ekstra slitasje på myggnettet. Har du fått et lite hull i nettet, kan vi garantere at en liten luring skal sjekke om fingeren, hånden og etterhvert hode passer gjennom hullet...

Det går nesten greiere dess flere barn som stappes inn i teltet. For da blir farten mindre og humøret vel så godt.

Med barn på tur er det lurt at den voksne ligger foran døren (Stingray). Da har du god kontroll på nattevandrere, det er enklest å komme sist inn i teltet og det er lett å hjelpe småtroll ut på do midt på natten.

Litt for mange?

Skal smårollingene sove i treteltet alene, er dette null stress. Da er det bare å slakke sikkerhetsbeltene helt og stille bunnkøya om til trampoline. Da blir duken såpass stram at alle barna ligger på samme flate. I alle fall når de sovner. Når de våkner ligger de garantert i en klynge på midten, men det er jo bare gøy.

To små barn kan ligge med beina mot hverandre og dele en vanlig køye.

For de største barna er det greit med egen køye. Det er mulig å henge vanlige hengekøyer på langsiden under treteltet. Da kommer du såvidt inn under regntaket (i alle fall om det ikke regner skrått). Slik får du plass til tre inne i teltet og tre under teltet, og alle føler at de er med på samme tur. Pass på at dere ikke overstiger den maksimale belastningen som treteltet tåler.

Det er også mulig å bygge i høyden med hengekøyene til Tentsile under og treteltet med tak øverst.

14.04.2021