0
Turtips Turtips

Kravene til et godt telt

Siden teltet er hjemmet ditt på tur bør du være godt kjent med teltet før du drar hjemmefra: Tren på å sette det opp, og på å slå det sammen igjen. Men hva skal du tenke på når du velger telt for å få en god overnatting? Det forteller vi deg her.

Krav til et godt telt

Modell: Iver Gjendem • Foto: Birdy – Birgitte Heneide/Speiderboka

  • Teltbunnen bør være solid, vanntett og gå litt opp på siden av teltet.
  • Alle telt bør ha ventilasjonsluker.
  • Barduner og plugger må være solide.
  • Teltstengene må være enkle å sette sammen og ta fra hverandre.
  • Alle sommertelt bør ha myggnetting.
  • Et godt helårs- og vintertelt bør ha ekstra plass til bagasje og matlaging i forteltet og snøklaffer (stormklaffer).

Husk likevel at det ditt behov som er avgjørende, og du bør derfor ta utgangspunkt i hvor mange det skal være plass til, og hvor tungt du ønsker å bære.

Generelt kan man si at store telt er bra når dere er flere på tur, fordi det er koselig å ligge samlet. Samtidig er de også tunge å bære, og det er ofte enklere å finne gode leirplasser til flere mindre telt enn ett stort.

Tunnel- og kuppeltelt

Den vanligste teltformen: Egner seg for alle årstider og værforhold, i tillegg til at de er stabile og lett å sette opp. Merk deg at tunnelteltene ofte har fortelt, noe kuppelteltene ofte mangler. Teltene er stort sett laget i polyester, fordi det er tynt, lett, vanntett og pustende.

Teltene har ofte to lag: Et innertelt og ett yttertelt. Målet med de to lagene er å sikre at teltene er vanntette samtidig som de puster godt. Det ytterste laget er vanntett, mens innerteltet er tynnere og pustende.

Hvis teltet ikke slipper ut nok luft vil, det danne seg kondens inne i teltet fordi de som oppholder seg der, lufta og bakken avgir fuktighet. Derfor er innerteltet pustende, mens ytterteltet har ventilasjonsluker øverst i hver ende.

MERK: Du får også kjøpt dyrere telt med membran. Såkalte Gore-Tex har bare ett lag, og kan være et godt alternativ hvis du ønsker et lett telt til vår, sommer og høst.

Lavvo

Dette er praktiske telt når dere er fire eller flere på tur. En lavvo har god plass, er lett å sette opp og fås i størrelser med plass til hele 16 personer.

Nylonvariantene er lette og godt egnet for tur, mens lavvoer i bomull er tyngre og brukes bare når teltet ikke skal bæres. Skal du på vinterekspedisjon hvor du ikke skal bære teltet selv, vil normalt bomull være det beste.

Telt på fjellet

En god teltplass i fjellet er ikke ulik en god teltplass i lavlandet, men du bør passe på at den ikke er for vindutsatt.

Hvis det er mye vind, kan det være fare for at teltet eller andre løse ting blåser bort. Bardunering kan være nødvendig for å sikre teltet, men det er også en fordel om teltet har stormmatter. Dem kan dere stable stein på som ekstra bardunering i dårlig vær.

Slik vedlikeholder du teltet

Telt er dyrt i innkjøp, men varer lenge dersom du passer på det. Her gjelder det altså å ta vare på teltet, med like stort omhu som du gjør med ditt vanlige turutstyr.

  • Heng alltid teltet til tørk og lufting etter bruk. Hvis du glemmer det, blir det fort jordslag i teltet, og det kan mugne.
  • Små rifter og hull bør limes eller sys. Hvis det ikke fulgte med reparasjonssaker, kan du kontakte produsenten. De kan enten reparere teltet eller sende deg nødvendig utstyr.
  • Et telt kan vaskes, men da må det impregneres på nytt. Det kan du gjøre selv eller sende det inn til produsenten.
15.10.2020
Kuppeltelt til 6 Bergans Wiglo LT 2.0 6 671
27%
Tunnelltelt til 6 Outwell Lawndale 6
10%
Tunnelltelt til 5 Outwell Telt Oakwood 5
10%