0

Slik velger du liggeunderlag

Nesten like viktig som en god sovepose, fordi det isolerer og gir deg en «myk» seng.

Foto: Miriam Nerheim og Ellen Marie Ariansen / Team Speider-sport

De enkleste liggeunderlagene er laget av skum, men oppblåsbare underlag er også mye brukt. I tillegg kommer naturens egne underlag, som reinskinn og granbar. Er det vått og kaldt kan det være smart å kombinere underlagene. For eksempel et skumunderlag nederst og et oppblåsbart øverst.

Skumunderlag er en veldig god start for speidere. Det funker helt fint selv om det kommer noen gnister fra bålet. Det tåler også skarpe kvister og stein på bakken.

Oppblåsbare underlag er fine til mye, men ikke så fine når speideren mister kniven ut av slira og det blir hull. Da blir nettene lange, fordi underlaget blir helt flatt og kulda setter inn.

Tips: En høyere R-verdi betyr bedre isoleringsevne. For vinterbruk anbefaler vi en R-verdi fra 5 og oppover. For vår-, sommer- og høstbruk er det greit med en R-verdi rundt 3.

Skumunderlag

  • Fordeler: Skumunderlag er rimelig og robust. Rulles enkelt sammen og tåler hard bruk og gnister fra bål.
  • Ulemper: Strikkene har det med å forsvinne og underlaget isolerer ikke all verden. Tar mye plass.

Men husk at tykkelsen bør variere etter årstid. Et godt skumunderlag til vinterbruk bør være 12 millimeter eller tykkere. Til sommerbruk er 10 millimeter ofte nok.

Ikke mist reimene! Liggeunderlaget skal rulles sammen og festes på sekken med strikker eller reimer. De har lett for å forsvinne når du tar dem av og ruller ut underlaget. Gjør det til en god vane å legge strikkene eller reimene på et fast sted.

Rebecca i sovepose på vintertur.
Foto: Rebecca Snekkenes og Lars Frostvoll / Team Speider-sport

Oppblåsbare underlag

  • Fordeler: Varme, myke og gode å ligge på.
  • Ulemper: Ulempen med oppblåsbare liggeunderlag er åpenbart at du kan få hull i dem. I tillegg kan de være litt dyre og litt masete å blåse opp.

Vær snill med underlaget. Rydd bakken for skarpe kanter før du ruller det ut. Underlaget liker seg best tørt og tåler ikke gnister fra bål.

Men ikke bruk luftmadrass. Den kan virke fristende å ligge på, men pass på: Luftmadrassen vil oppleves iskald når det er kaldt ute, fordi kroppen ikke klarer å varme opp all luften. Derfor vil du ha et liggeunderlag med isolasjon som holder på varmen.

Det finnes tre hovedtyper med isolasjon: Dun, fiber og skum. De har litt ulike egenskaper, og veldig ulik pris. Dun er varmest, tar minst plass og koster mest. Fiber ligner veldig på dun, bare rimeligere og ikke fullt så varm. Skum er rimelig, tar mer plass i sekken og later som om den er selvoppblåsende.

Pumpeposer som du fyller med luft, er den mest effektive måten å blåse opp liggeunderlag på. Integrerte pumper eller bruk av lungene (fare for svimmelhet) fungerer også fint. Liggeunderlag som er fylt med dun må pumpes opp med pumpepose eller integrert pumpe, ellers vil fuktighet fra pusten kunne mugne og skade liggeunderlaget over tid.

Vi anbefaler stoltrekk til dyre liggeunderlag. Både fordi den har et heldekkende trekk som beskytter godt, men også fordi du enkelt gjør den om til en komfortabel leirbålstol. En svært komfortabel investering som gjør de andre misunnelige.

Nytt underlag

Når et oppblåsbart liggeunderlag er nytt vil det ta litt tid for fyllet til å utvide seg. Underlaget bør derfor ligge utpakket og oppblåst i stua over natten før det tas med ut på sin aller første tur.

Liggeunderlag skal oppbevares utpakket med ventilen åpen og aller helst hengende. Det kan jo ta litt plass, men du vinner altså lang levetid til underlaget ditt om du passer godt på det mellom alle turene.

Om underlaget oppbevares nedpakket i posen sin, vil dun- eller fiberfyllet bruke mer tid på å spenne seg. Fyllet kan ha klumpet seg slik at det ikke lenger er jevnt fordelt, og da får du kalde områder både her og der. For å løse opp klumpene kan du fylle underlaget med 80 % luft, snu det litt på hode og banke på det til du får fordelt fyllet godt. Også oppbevarer du det hengende med åpen ventil etter turen.

Reinsdyrskinn
Reinsdyrskinn

Reinskinn

  • Fordeler: Reinskinn er det varmeste ligge-underlaget. Det er også mykt å sove på, særlig i kombinasjon med et skumunderlag.
  • Ulemper: Det er tungt å bære på, og det kan være vanskelig å få tak i skinn av god kvalitet. Du må dessuten unngå at det blir vått, sidenreinskinn kan bli ødelagt hvis det er fuktig over lengre tid.

Granbar

  • Fordeler: Gratis og lett tilgjengelig. Lett å kombinere med andre underlag: Hvis du bruker skumunderlag eller reinskinn, kan du gjøre det enda mer behagelig ved å først lage en liten seng av granbar. Brekk av 60 til 80 cm lange kvister nederst på grantrærne og legg dem tett i tett med «spennet» oppover.
  • Ulemper: Pass på at du ikke lager stygge sår i skogen når du høster granbar.
05.01.2022
0

Slik velger du sovepose

En god sovepose er noe av det smarteste du kan bruke penger på. Men hva skal du velge og hvordan skal du ta vare på den?
0

Slik velger du sekk

Tenk på hva du skal bære og hvem som skal bære den.
0

Magisk natt i trærne

Gavetips til kjærester og familier som liker å leve høyt.
Isolert underlag Exped Dura 5R
Fra 1 710,-
Velg
Isolert underlag Exped Dura 6R
Fra 1 619,-
Velg
Isolert underlag Exped Dura 8R
Fra 1 900,-
Velg