0
Turtips Personlig utstyrUtstyr Favoritter

Slik velger du sekk

Tenk på hva du skal bære og hvem som skal bære den.

Modell: Solveig Djupvik Rælingen speidergruppe • Foto: Rebecca Snekkenes/Team Speider-sport

Sekken skal være stor nok til at du får alt du trenger ned i sekken. For det er bare underlag, en fiskestang og eventuelt en spade du skal feste utenpå sekken.

Når du velger sekk til barn bør du sjekke at hoftebelte og skuldrene er godt polstret og at de er enkle å justere. Det er smart å velge en sekk som barnet kan vokse med. Da bør sekken ha enkel justering av rygglengden.

Vi anbefaler speiderne å pakke sekken sin helt selv. Da vet de hva de har med seg og sånn cirka hvor de la det sist. Så kjære voksne: Pakk din egen sekk.

Vi anbefaler speidersekken Asivik Hiker. Den er perfekt til ferske og erfarne speidere og passer til fotturer, reiser og speiderleir. Sekken har et justerbart bæresystem med borrelås som enkelt tilpasses barnets rygglengde når det vokser. Vår bestselger til barn!

Sidelommer kan være kjekt, men pass på at de ikke er i veien når du går på ski. Åpning i bunn eller bagåpning i front på sekken er en stor fordel for da kan det være enklere å holde oversikt, helt uten å grave og stappe.

Pakk det tyngste utstyret nærmest ryggen, for da merker du ikke så godt vekten. Når du pakker til fottur bør tyngden i sekken ligge langt nede. På skitur kan tyngden ligge noe høyere opp i sekken, men fremdeles nært inntil ryggen.

Du skal finne tingene dine når du trenger dem

Det vil si at det er dumt å ha regntøyet i bunn hvis det plutselig begynner å styrtregne, og at det er usmart å ha kartmappen midt i sekken når dere ikke finner fram til hytta. Det er kjedelig å bruke masse tid på å lete hver gang du trenger noe.

Soveposen bør pakkes ned i sekken og gjerne i en vanntett pose. Vi anbefaler ofte å bruke en stor vanntett pakkpose med ventil. For da kan du få en flat sovepose i stede for en rund ball i sekken.

Det kan være lurt å samle tingene etter når du trenger dem: sovepose og soveklær i en pose, mat i en annen og ytterklær som lue, votter og regntøy i en tredje pose. I topplokket kan du ha de tingene du trenger mens du går.

Det er lurt å bruke regntrekk om det plutselig bøtter ned, eller når du oppbevarer sekken rett på bakken i lavvoen. Da slipper du kliss-klass i sekken.

Solveig med Speidersekken fra Asivik
Modell: Solveig Djupvik / Rælingen speidergruppe • Foto: Rebecca Snekkenes / Team Speider-sport

Hvor tung kan sekken være?

Svaret vil avhenge av hvor flink du har vært til å trene. Det er nemlig en treningssak å gå med tung sekk. Start med en lett sekk og øk tyngden etter hvert som du får mer trening. En generell regel for barn og ungdom er at sekken ikke skal veie mer enn 30 prosent av kroppsvekten, så da får du omtrent disse tallene å forholde deg til:

Kroppsvekt vs Vekt på sekken

30 kg 9 kg
40 kg 12 kg
50 kg 15 kg
60 kg 18 kg
70 kg 21 kg
80 kg 24 kg
90 kg 27 kg
15.10.2020
0

Slik velger du sovepose

En god sovepose er noe av det smarteste du kan bruke penger på. Men hva skal du velge og hvordan skal du ta vare på den?
0

Magisk natt i trærne

Gavetips til kjærester og familier som liker å leve høyt.
0

Slik velger du liggeunderlag

Liggeunderlag er nesten like viktig som en god sovepose, fordi det isolerer og gir deg en «myk» seng.