Selv om bål er utmerket til matlaging, er det ikke alltid mulig eller særlig praktisk å fyre opp. Et kokeapparat er derfor et helt nødvendig turutstyr.

Valg av kokeapparat og annet smart turutstyr

Selv om bål er utmerket til matlaging, er det ikke alltid mulig eller særlig praktisk å fyre opp. Et kokeapparat er derfor et helt nødvendig turutstyr.

Foto: Rebecca Snekkenes og Lars Frostvoll/Team Speider-sport

Men hvilken type kokeapparat skal du velge?

Selv om alle de ulike typene har sine fordeler og ulemper, så er det gassbrennerne vi anbefaler.

Kjeler og panner

Har du valgt turmat som bare skal tilsettes varmt vann, kan det være nok med en kjele med lokk.

Men ønsker du litt mer variert mat, kan det være lurt å ta med noen flere kjeler og ikke minst en stekepanne.

Aluminiumskjelene som finnes i stormkjøkken, er fine hvis lav vekt er viktig og dere ikke er mer enn tre til flere personer på tur. Men er dere flere enn tre, vil det være lurt å ta med en eller flere større gryter.

Aluminium og titan er lettest, men stålkjeler fungerer best på korte turer hvor vekten ikke er så viktig.

TIPS: Kjeler til turbruk bør ha hank og må ha lokk.

Wok- og stekepanne

Stekepanner av aluminium og titan er lettere enn stålstekepanner. Men orker du å bære på en jernpanne, er den best å tilberede mat på.

Plater av stål kan være fine til å bake brød og steke flesk.

Turwokpanner er også smarte. De er en kombinasjon av kjele og panne, og egner seg til fint til matlaging på bål.

Kopp, tallerken og bestikk

Du kan spise maten rett ut av kjelene og spikke din egen gaffel, eller ta med en kopp, tallerken og bestikk. Kopp og tallerken bør være av plast.

Det finnes mange fine «alt i ett»-løsninger med kopp, tallerken og bestikk. En fin trekopp hører hjemme på tur. Det aller beste er å lage den selv. Men ikke lakk den, det setter en vond smak på drikken.

Termos

Termoser kommer i alle prisklasser, men en god turtermos må være robust og helst i stål.

Husk at en termos er like egnet til å holde drikke kaldt som varmt, og bør være med på alle turer.

Tips:

  • Forvarmer du termosen med kokende vann holder den mye lengre på varmen.
  • Fyll termosen med varmt vann før du går hjemmefra, så har du vann til suppe eller kakao den første kvelden.
  • Termoser holder best på varmen når den er helt full, så dere bør derfor tømme en og en termos når dere er flere på tur.
  • Termos på vintertur. Når du brenner bål eller bruker kokeapparat, bør du alltid smelte snø. Hell det smeltede vannet på termoser og pakk dem inn i noe varmt slik at de ikke fryser.

Vanndunker

I Norge er det stort sett ikke så vanskelig å finne rent drikkevann. Men en sammenleggbar vanndunk kan likevel være lurt å ha med på fottur.

Er dere mange på tur bør dere også plassere en vanndunk i leiren, som kan brukes til matlaging og tannpuss.

Dusj på tur

På varme sommerdager kan dere få varmt vann til dusjen hvis dere henger en sort vanndunk opp i tre.

Oppvask

På lengre turer hvor vekt er viktig kan kvist, lyng eller gress fungere som oppvaskkost og sand som skrubb. Men ta alltid med oppvaskmiddel.

På leir tar dere med en balje, oppvaskkost og stålull. For å hindre bakterier og smitte i å spre seg bør det vaskes opp i varmt vann.

15.10.2020