Lord Robert Baden Powell-merke WOSM Lord Robert Baden Powell-merke

WOSM Lord Robert Baden Powell-merke

Lord Robert Baden Powell-merke

Varenr.: 185739
Stort portrettmerke av Lord Baden-Powell. Ypperlig til leirbålskappa!
65,-
-+
20+ på lager.

Visste du at:

  • Vi har rask levering, gratis frakt over kr 1000 og like gode priser til alle?
  • Siden Norges speiderforbund eier Speider-sport, går alt overskuddet til mer speiding i Norge?
Beskrivelse

For over 100 år siden, sommeren 1907, samlet engelskmannen Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, til vanlig kalt Robert Baden-Powell, en flokk gutter til en leir på Brownsea Island på sørkysten av England. Robert Baden-Powell var en nasjonal helt fra blant annet Boerkrigen noen år tidligere. Under krigen hadde han sett at små grupper, patruljer, av unge gutter kunne påta seg vanskelige oppgaver og løse disse.

På Brownsea Island ville Robert Baden-Powell teste om dette hadde noe for seg i det sivile, og guttene fikk for eksempel tenne bål, klatre, lære knuter, iaktta dyr og fugler, bruke kart og kompass, og løse små oppgaver. Robert Baden-Powell viste guttene tillit og ga dem ansvar. Leiren ble en flott opplevelse, og Robert Baden-Powell skrev etterpå boka Scouting for Boys. I løpet av kort tid var interessen for det å drive med speiding blitt så stor at flere speidertropper vokste fram rundt om i England. Et engelsk speiderguttforbund ble dannet.

Jentene så hva guttene fikk gjøre, og ville også bli speidere. Rundt 1910 ble det startet opp speiderarbeid for dem. I 1912 giftet Robert Baden-Powell seg med Olave St. Clair Soames. Olave Baden-Powell ble sterkt engasjert i speiderarbeidet, spesielt speiding for jenter, og ble blant annet sjef for jentenes verdensforbund. Robert Baden-Powells søster Agnes var også en av pionerene i speiderarbeidet for jenter.

Speidingen spredte seg raskt fra England og til andre land. Det var barna selv som ble inspirert av ideene og erfaringene til Robert Baden-Powell og fant ut at de ville bli speidere. Allerede i 1909 ble de første norske speidertroppene for gutter stiftet, og de norske jentene fulgte raskt etter. Norges første speiderforbund ble stiftet i 1911.

Forkortelsen WOSM står for World Organization of the Scout Movement, og dette er verdensorganisasjonen til speidere over hele verden.

0

Slik holder du orden på merkene på leierbålskappa

Simen Haldaker Husby, 27 år. Han er er gruppeleder i Longship Group 41. Oslo Ullevål speidergruppe og innehar kanskje norgesrekorden i leirbålskappe med over 556 speidermerker sydd på. Foto: Iver Gjendem / Speider-sport
0

Slik syr du leirbålskappen selv

GJØR DET SELV: Her er prinsippet for hvordan du enkelt kan sy din egen leirbålskappe.

Se mer fra kategorien:

 

 

 

3835