Soveposevalget: Resultater

Stemmene har talt og valget ble svært jevnt mellom de største soveposene. Vi gir deg oversikten over de beste soveposene.

To personer i røde anorakker graver ut en venn som er blitt tatt av et skred.

Førstehjelp snøskred

Når dere finner en som er tatt av skred må dere starte utgravingen umiddelbart. Slik gjør du det.

En person rød anorakk med en søkestang

Snøskred: Kameratredning

Før søk settes i gang må dere alltid vurdere faren for flere skred. Sjekk om det kan være flere renner eller områder med skredfare som ender opp der skredet ligger. Før dere går inn skredet, må dere også merke dere korteste vei ut til sikkert område.

Flott vinterbilde av en gul solnedgang og flotte snødekkede vidder.

Redning snøskred: Når du selv blir tatt

Når noen blir tatt av snøskred, er det viktig å handle så raskt som mulig på grunn av faren for nedkjøling. Hvis du venter til den organiserte redningstjenesten kommer fram vil det dessverre ofte være for sent. Du må derfor forsøke å berge deg selv, eller søke etter andre som har blitt tatt.

3d illustrasjon av en som har ramlet igjennom isen og er i ferd med å komme seg opp på isen igjen.

Livredding på is: Slik gjør du det

Når noen går gjennom isen er det viktig å beholde roen for å unngå nedkjøling eller i verste fall drukning. Her grunntipsene som hjelper deg å holde hodet kaldt.

3d illustrasjon av en som kaster ut et tau til en som har ramlet i vannet.

Livredding i vann: Slik gjør du det

En som faller i vannet, kan være skadet eller få panikk slik at vedkommende ikke selv klarer å svømme til land. Ja, den som holder på å drukne, kan faktisk være farlig for andre: Han eller hun vil klamre seg til den eller det første som kommer innen rekkevidde.

Bilde av en kran hvor det drypper vann ut av overgangen rør og kran.

Tips for god hygiene på vintertur

Det er helt normalt å bli skitten på tur, men å stinke svette eller påføre deg selv eller andre diaré fordi du har dårlig hygiene er ikke greit. Men visste du at det er minst like viktig med god hygiene på vintertur?

Illustrasjon over hvordan man bygger en snøhule sett fra siden.

Vintertur: Slik lager du en snøhule

En snøhule kan definitivt redde livet ditt. Men samtidig kan det også være et svært komfortabelt sted å sove hvis du har bygget den riktig. Inne i et telt vil det være omtrent samme temperatur som utenfor, mens en snøhule alltid vil ha rundt null grader.

3d illustrasjon over en nisjebivuakk sett fra siden.

Vintertur: Slik lager du en nødbivuakk

Blir dere overrasket av dårlig vær på fjellet kan det være lurt å bygge en nødbivuakk for å ha et lunt sted å vente til uværet har løyet. Her viser vi deg hvordan.

Et kaldt og blått bilde av to skisport som forsvinner over en bakke.

Sikkerhetsutstyr på vintertur

På tur i vinterfjellet bør du ha med spade, bivuakk-sekk og søkestang, i tillegg bør du ha med ekstrautstyr hvis du driver med frikjøring eller befinner deg i skredutsatte områder.

Organsje og sorte ispigger mot hvit bakgrunn.

Når er det trygt å gå på isen?

Norges Vassdrags- og energiverk (NVE) måler jevnlig tykkelsen på isen, og du kan sjekke resultatene på varsom.no. Men du bør uansett alltid sjekke om det er trygt å gå på isen. Husk at tykkelsen på isen kan forandre seg fort.

En dame som har skibriller og en blå dunjakke på. Hun holder på å åpne en pose eller en sjokolade.

Vintertur: Vinterklær

Klær til vintertur skal beskytte deg mot klimaet, være komfortable, isolere når du er i ro, og gi optimal ventilasjon når du er i aktivitet.

3d illustrasjon over en som bærer en kano alene på skuldrene.

Transport av kano

Bæring av kano mellom ulike vann tar ikke bare tid, det er tungt også. Men siden man sjelden kommer unna slike transportetapper blir spørsmålet hva man skal gjøre.

En grønn kano med en mann i som padler motstrøms i en elv.

Elvepadling: Synfaring er nødvendig!

Kano i elv er både morsomt og utfordrende, men siden risikoen for velt øker bør du definitivt delta på kurs før du forsøker deg på elvepadling. Ved elvepadling stilles det også krav til synfaring og det finnes også mer sikkerhetsutstyr.

En grønn kano hvor det er en voksen som padler og et barn som sitter forran. Sola skinner.

Padling i stille vann

En kano blir fort liten og ustabil på store innsjøer og vann. Du skal derfor alltid padle så nærme land som mulig. Det er uansett der du kommer tettest på naturen og har størst mulighet til å oppdage bever og fugl.

3d illustrasjon av en rød kano og en person som padler.

Padleteknikk for kano: Padletakene du må kunne

Samspill, takt og rytme: Å padle kano i perfekt rytme og harmoni er en stor opplevelse. Målet er derfor å sitte i en kano som ikke rykker og svinger, men glir jevnt og støtt gjennom vannet på rett kurs.

to personer i en kano på vei ut på tur.

Trygg med kano: Utstyr og pakking av bagasje

Uansett om du padler i stille vann eller i en stri elv: Før eller siden vil kanoen velte! Du må derfor trene på velt, lære deg hvordan du skal sikre bagasjen, komme deg i land og tømme kanoen.

Illustrasjon av en kano med navn på hva de forskjellige delene heter.

Kano: Dette må du vite

Her går vi gjennom de ulike kanotypene og materialene de kommer i, og gir svaret på spørsmålet alle lurer på: Hvor langt kan du padle på en dag?

Illustrasjon av det samiske flagget.

Norske og samiske flaggdager

Det norske flagget i rødt, hvitt og blått er et kraftig symbol på fedrelandet, og skal derfor behandles med respekt og ærbødighet.

Et bilde av det norske flagget

Historien om det norske flagget

Nasjonalflagget er et symbol på fedrelandet, står for frihet og representerer den norske nasjonalarven. Men slik har det ikke alltid vært. Her er historien om hvordan det norske flagget ble vårt samlingsmerke.

En gruppe med folk som står i ring rundt en flaggstand hvor det norske flagget vaier i vinden.

Kan du flaggreglene?

Nasjonalflagget er et symbol på fedrelandet. Det står for frihet og representerer det vi kan kalle nasjonal-arven. Flagget er altså et samlingsmerke som man skal vise respekt og ærbødighet, samtidig som det ikke må misbrukes. Da må man selvsagt kjenne til flaggreglene.

Tre fåresopper som vokser i mose. En av de ligger på siden så man kan se undersiden av den.

Spiselige og giftige sopper

Det skumle med sopp er at det finnes giftige sopper som lett kan forveksles med spiselige  sopper, og dermed øker også sjansen for å ta feil.

En kopp fylt med tyttebær som står i høst farget lyng, blåbær og tyttebær busker.

9 spiselige bær!

Bær er en type små frukter som vanligvis inneholder frø. Flere av dem er ikke bare spiselige, de er saftige og søte også. Enkelte, for eksempel bringebær og blåbær, er derfor både egnet til safting og sylting i tillegg til å være et godt tilskudd til turmaten du har med deg.

Seks stykker gule løvetann blomster i en klynge.

Planter du kan spise

Naturen kan være et skattkammer for smaksløkene og magen, for bare du vet hvor du skal lete ligger skattene klare.

3d illustrasjon over en leirplass ved en bekk. Det er markert en rød strek rett over som definerer ren og skitten side.

4 trinn for god leirhygiene

En ting er at det er viktig å opprettholde sin personlige hygiene når man er på tur. Men visste du at også hvordan man organiserer leiren er viktig? Her er tipsene dere trenger for å få god leirhygiene.

Forskjellige hygieneartikler som leppepomade, vaåtserivetter, bind, håndklær og toalettpapir.

Hygiene på tur: Ikke bli en stinkbombe

Det er helt normalt å bli skitten på tur. Det vil likevel ikke si at det er greit å stinke svette eller påføre deg selv eller andre diaré fordi du har dårlig hygiene. Her er tipsene som gjør at hygienen holder seg på topp.

Nærbilde av vedkubber av forskellige typer tre.

De ulike vedtypene: Hva brenner best?

Så lenge du ikke befinner deg over tregrensen finner du stort sett enkelt ved her til lands. Men hvilken vedtype bør du velge til opptenning, koking eller baking? Her er listen over hvordan de ulike tresortene brenner.

Nærbilde av glørne i et bål.

4 båltyper alle bør kunne

Etter at du har funnet en god leirplass  hvor alt ligger til rette for et godt ildsted, er det bare å bestemme seg for hvilken båltype man skal velge. Svaret avhenger av om du skal ha mest mulig varme (varmeverdi), skal lage mat (matverdi) eller bare skal kose deg (kosverdi).

En gutt som varmer hendene sine over bålet.

Slik får du fyr på bålet

Hemmeligheten ved å kunne fyre opp bål i all slags vær er gode forberedelser og trening. Her går vi gjennom de tre fasene du må beherske, og hvilke hjelpemidler som er praktiske.

En lavvo som er satt opp ved et vann. Det er rim på bakken og alle bladene er falt av trærne i bakgrunnen.

Huskeliste for å finne en god leirplass

Valg av leirplass er viktig. Selv om du bare skal være der én natt, vil du angre dagen etterpå hvis du sov dårlig fordi bakken var så full av stein at du aldri lå noe godt.

Nærbilde av et bål.

Sporløs ferdsel: Hvordan fjerne spor etter bålet?

Mange turgåere fjerner dessverre ikke restene etter bålet sitt, og i populære turområder og rundt fiskevann ser man derfor ofte synlige sår etter bål. Skal alle få den samme villmarksfølelsen er derfor sporløs fyring av bål et mål.

Bilde av en gutt som står ved siden av bålet hvor det lages mat.

Bål: Krav til et godt ildsted!

Å sitte rundt et leirbål om kvelden gir lys og varme, og skaper en egen, god stemning. Med et godt bål kan du i tillegg lage mat, tørke klær og holde myggen vekk. Her er huskelisten du trenger for å få mest ut av bålet.

Viser hvordan man utfører en kryss-surring.

Pionering og surring: Dette må du vite

Pionering er å lage byggverk og andre praktiske konstruksjoner av rajer (=stokker) og tau. Uansett hva du skal lage, er det viktig at byggverket er stødig, og at du kan stole på at det ikke faller sammen.

Viser hvordan man lager en trompetstikk knute.

11 ekspertknuter: Slik lager du dem

Der en sikker knute kan redde liv og sikre verdier, kan en dårlig knute være livsfarlig. Det er derfor helt avgjørende at du vet hvilke knuter du skal bruke hvor, og ikke minst når.

3d illustrasjon av en fot med et huggormbitt på leggen.

Dette gjør du ved dyrebitt!

Det er heldigvis svært sjelden at dyrebitt får alvorlige konsekvenser i Norge. Men hva gjør du egentlig om du blir bitt av huggorm, flått eller insekter?

3d tegning av en brannskadd arm som avkjøles i lunket vann.

Dette gjør du ved brannskader

Det er fort gjort å brenne seg på bålet, på den varme suppen eller på selve kokeapparatet. Husk at brannskader må behandles med en gang uansett hvor alvorlige de er. Selv en liten brannskade kan bli til stygge sår hvis det skadde stedet ikke raskt blir nedkjølt.

3d tegning av føtter som varmer seg på en annen sin mage.

Dette gjør du ved nedkjøling

Nedkjøling oppstår når hele kroppen får en temperatur på 35 grader eller lavere. Det kan skje hvis du har falt i kaldt vann, vært begravd i snø eller har fått en annen skade som gjør at kroppen ikke selv klarer å produsere nok varme.

Vinter bilde av et fjell området over tregrensa. Sol og blå himmel på bilde.

Frostskader: Dette gjør du ved forfrysning

Når det er minusgrader ute øker risikoen for at nakne hudpartier (kinn, nese og ører) får frostskader. Frostskadene kommer nemlig når temperaturen i selve huden blir lavere enn 0 grader. Her går vi gjennom hvordan du behandler forfrysning og frostskader.

3d tegning av en fot med et blått plaster på.

Slik behandler du sårskader

Sårskader kan være et lite kutt med kniven, at noen faller og skrubber kneet, eller gnagsår. Sårskader kan gjøre vondt og se dramatiske ut, men stort sett kan du eller vennene dine behandle dem selv, og turen kan fortsette.

viser en spjelket fot. Det er brukt bandasje og kvister.

Her er førstehjelpsutstyret som alltid må med på tur

Førstehjelpsutstyr skal alltid være med på tur. I verste fall vil det hjelpe dere å gi den nødvendige første livreddende førstehjelpen. I beste fall vil dere klare å fikse «småskader» slik at turen kan fortsette.

Et helikopter i bakgrunnen som er på vei mot en skadet mann og en dame som vifter med en hvit håndle.

Førstehjelp: Se-tenke-handle-regelen og nødnummere

Når noen skader seg, skjer det stort sett brått og uventet. Både den skadde og andre rundt kan lett miste «hodet». Det er heller ikke alltid like lett å finne ut hva slags skade det er, og hvor alvorlig den er. Derfor er det greit å ha noen faste regler å forholde seg til, derav Se-tenke-handle-regelen som vi går gjennom her.

En person med røde vindvott på som holder en GPS i høyre hånd.

GPS: Store muligheter, men også feilkilder

GPS står for Global Positioning System, og er en radiomottaker som ved hjelp av radiosignaler fra satellitter blant annet kan fortelle deg hvor du er i terrenget, hvor du skal, og hvor du har gått. Det gir store muligheter, men systemet har også begrensninger du må være klar over.

En gutt med grønn genser med en elg på holder et kompass i høyre hånd og vrir kompasshuset.

Kompass: Fordeler og svakheter

Kompass hører alltid sammen med kart når du er på tur. Kompasset består av en magnetisk kompassnål inne i et kompasshus som igjen er montert på ei gjennomsiktig plate.

et bilde i fugleperspektiv tatt av nibbeveien som går til dalsnibba utkikkspunkt.

Kart: Farger og tegnforklaring

Når du har lært deg hva som menes med målestokk, høydekurver og ekvidistanse begynner kartet å bli forståelig, men for å få fullt utbytte av kartet må du også forstå betydningen av farger og tegn. Farger og tegnforklaring er nemlig viktige elementer som gjør et kart enklere å lese.

bilde av en som studerer et kart. Man ser kun kartet og to hender med oransje hansker.

Slik leser du kart!

Kart er ikke bare et nødvendig hjelpemiddel ved orientering fordi det lar deg oppdage flotte vann, fjell og elver. I ytterste konsekvens kan nemlig det å bruke et kart også redde livet ditt.

Illustrasjon av en perfekt leirplass.

Overnatting: Slik lager du gapahuk

Det er mange som drømmer om overnatting under åpen himmel, men selv de mest optimistiske blir glade for at dere satte opp en gapahuk når regndråpene begynner å dryppe. Her lærer vi deg å lage den.

Et rødt telt som er satt opp i snøen. Det står ski og spader rundt teltet.

Huskeliste: Telt om vinteren

Overnatting i telt om vinteren fungerer fint. Bagasjen blir riktignok tyngre enn om du overnatter i snøhule, men så er det også mye raskere å sette opp et telt, og du er heller ikke avhengig av å finne en egnet snøskavl. Det er likevel noen punkter du ikke bør glemme, og de går vi gjennom her.

Bilde av en lavvo om natten. Man kan se skygger inne i fra lavvoen.

Her er kravene til et godt telt

Siden teltet er hjemmet ditt på tur bør du være godt kjent med teltet før du drar hjemmefra: Tren på å sette det opp, og på å slå det sammen igjen. Men hva skal du tenke på når du velger telt for å få en god overnatting? Det forteller vi deg her.

Nyhetsbrev